Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Явления, които остават необяснени от науката

18 април 2022, 10:35 часа

Плацебо-ефектът. Обикновен физиологичен разтвор обезболява не по-лошо от морфина, ако внушат на пациента, че му дават морфин. Но в случай че към физиологичния разтвор се прибави препарат, който блокира морфина, обезболяващият ефект изчезва (забележете, изобщо никъде няма морфин, нито някаква връзка с него – освен внушението в съзнанието на пациента!). Защо се случва така, не е ясно. Има доста примери за подобряване на здравето на човек след прием на елементарно безвредно лекарство (например, аспирин) - за което пациентът е излъган, че възможно най-новото и ефективно средство.

Хомеопатията в Белфаст. Фармаколожката от Белфаст Мадлен Енис поискала да докаже, че хомеопатията (алтернативна медицина, използваща силно разредени лекарствени препарати) е шарлатанство – но вместо това получила изумителен резултат. Колкото и да разреждала разтвора на даден препарат, той продължавал да оказва лечебно въздействие – независимо че по едно време във водата вече не била останала и една молекула от препарата.

Тъмна материя. Всеки учебник по физика ще ви разкаже какво представлява гравитацията. Но това, което премълчават учебниците, е елементарното обстоятелство, че ако науката е права, Вселената би трябвало да се разпадне - нали в галактиките липсва достатъчно маса за създаване на необходимата гравитация, която да образува центростремителни сили и да държи Вселената „накуп“? Дали пък наистина съществува прословутата „тъмна материя“, която да съставлява 90% от Вселената - но досега не са я открили?

Пионерски аномалии. Двете космически сонди Pioneer-10 и Pioneer-11, стартирали през 1970-те, би трябвало да са напуснали Слънчевата система и да сме ги забравили. Но ускорение в посока към Слънцето поради неизвестна причина - което е по-малко дори от нанометър в секунда на квадрат, изместило „Пайниър-10“ с 400 хиляди километра от маршрута. Същото станало и с „Пайниър-11“. Първите причини, които хрумнали на изследователите (течове на гориво, софтуерни грешки и пр.), вече са отхвърлени. Учените все още търсят приемливо обяснение какво е причинило въпросното ускорение.

Тъмната енергия. Изненадващо за цял свят, през 1998 г. астрономите заявили: Вселената се разширява с увеличаваща се скорост. Обаче, според съвременната физика трябва да се случва точно обратното - тази скорост да намалява. Едно от възможните обяснения е т. нар. „тъмна енергия“ (хипотетична енергийна форма с отрицателно налягане, която равномерно изпълва пространството на Вселената). За нея обаче никой нищо не знае.

Сигнал от Космоса. В 1977 г. американският астроном Джери Еман регистрирал необикновен сигнал, продължил 37 секунди, идващ от съзвездието Стрелец. Този радиационен импулс имал тесен диапазон от радиочестоти - около 1420 мегахерца. С международно споразумение предаванията на такава честота са забранени. А природните източници на радиация имат по-широк честотен диапазон. Мистериозният източник на сигнала си остава неизвестен.

Студеният ядрен синтез. Ако в тежка вода (в нея кислородът се комбинира с водородния изотоп деутерий) се потопят електроди от паладий, ще се отдели енергия в огромно количество. Възможно е ядрата на деутерия да се трансферират в молекулярната решетка на паладия и веществата да се разтопят, като се освободи колосална енергия. Но, според науката, при стайна температура топенето е невъзможно!

Опити за обяснение на подобни феномени задават повече въпроси, отколкото дават отговори!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес