Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Японски психолози: Бърз трик, с който да се отървете от гнева за секунди

19 април 2024, 14:34 часа

Да потичате, да поемете няколко дълбоки вдишвания или дори да крещите във възглавницата са изпитани стратегии за справяне с гнева и яростта. Но би било най-добре да запишете реакцията си на лист хартия и след това да го изхвърлите, показват нови изследвания.

Вижте още: Мачкат всички по пътя си: Тези зодии са най-големите кариеристи

Този метод е толкова ефективен, че "напълно елиминира чувството на гняв", каза екипът учени от университета Нагоя в Япония.

Те набират доброволци и ги карат да напишат мненията си по важни социални въпроси. Казано им, че отношението им ще бъде оценено. Въпреки това, независимо какво са написали, всички те са получили обидни и отрицателни отзиви и са оценени с ниска оценка за интелигентност, интерес, логика и рационалност.

След като получили тези негативни коментари, участниците били помолени да запишат мислите си на лист хартия. На едната група е казано или да хвърли хартията в кошчето, или да я държи в папка на бюрото си. На другата група е казано да постави документа в шредер за хартия или прозрачна пластмасова кутия.

Анализът установява, че докато всички съобщават за по-високи нива на гняв и негодувание след получаване на обидни коментари, участниците, които изхвърлят или унищожават документите с мислите си, бързо се чувстват по-спокойни. Междувременно тези, които пазят документите, изпитват само лек спад в нивата на гнева си.

Вижте още: Експерти: 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла

"Очаквахме, че участниците, които хвърляха листчетата, ще бъдат малко по-спокойни, но с изненада установихме, че гневът е почти напълно елиминиран" - казва ръководителят на изследването Нобуюки Кавай.

Учените смятат, че този метод може да помогне на офис служителите, когато изпаднат в стресови ситуации.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес