Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Яжте лешници всеки ден и вижте какво ще се случи с холестерола ви

24 септември 2024, 15:43 часа

Лешниците са сред най-полезните за човешкия организъм ядки. Популярността им нараства поради неустоимия вкус. Малки са, но вършат чудесна работа. Лешниците са богати на протеини и витамини.

Още: Без лекарства: Най-добрите храни и напитки при запек

Най-важните ценности на лешника за човешкия организъм:

Лешници за имунитет

Лешниците са богати на антиоксиданти, които предпазват клетките от оксидативен стрес. Антиоксидантите съставляват първата линия на имунната защита.

Повечето от тези антиоксиданти са концентрирани в тънкия слой, който покрива вътрешността. Нивото на тези антиоксиданти намалява значително, ако лешникът узрее.

Лешници за сърцето

Антиоксидантите намаляват нивата на възпаление в тялото и преди всичко тези на лошия холестерол. По този начин лешниците имат способността да нормализират кръвното налягане и да поддържат здравето на сърцето.

Срещу тумори

Проучвания показват, че консумацията на лешници е полезна срещу рак на дебелото черво. Разнообразното присъствие на витамини, минерали и антиоксиданти обаче прави лешниците сред най-добрите ядки за организма срещу ракови заболявания.

Още: Диетолог: Това е знак №1, че ядете твърде много млечни продукти

Лешници за понижаване на кръвната захар

Някои проучвания казват, че лешниците могат да помогнат за понижаване на нивата на кръвната захар. Това се дължи на наличието на олеинова киселина, която се съдържа в изобилие в лешниците. По този начин лешниците се препоръчват на хора, страдащи от диабет.

Въпреки това, както във всеки друг случай, консумацията на лешници трябва да бъде предпазлива.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес