Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изкуство в интериора: Как да изберем картина за дома и къде да я окачите?

30 март 2023, 10:44 часа

Ако искате да актуализирате интериора на дома си, не е необходимо да започвате скъпи ремонти, просто купете картина и я окачете на стената. Даваме съвети как да изберете правилното произведение на изкуството.

1. Не бързайте да купувате

Ходете на изложби, четете книги за изкуството, помислете коя посока в живописта ви харесва най-много. Картината трябва не само да се вписва в интериора, но и да създава определено настроение.

2. Освободете стената

Свалете от нея снимки, рафтове, саксии. Ако искате да поставите голяма картина, в много случаи е добра идея да й предоставите цялата стена. Помислете дали платното ще изглежда добре на тапета, може би трябва да пребоядисате стената. Не окачвайте допълнителни декорации, те само ще отвлекат вниманието от картината и пространството ще изглежда претрупано.

Интериор като от корицата на списание: Трикове за всяка стая, за да изглежда апартаментът по-скъп

3. Изберете картини, които създават усещане за спокойствие

Някои картини могат да предизвикат силни чувства - гняв, тъга, копнеж. Избягвайте да купувате произведение на изкуството, което генерира негативни емоции. Спрете избора си върху платното, чието съзерцание ще донесе спокойствие и добро настроение.

4. Намерете нещо смислено за вас

Всички произведения на изкуството имат значение и могат да бъдат интерпретирани по различни начини. Изберете платно, което отговаря на вашата личност. Дайте предпочитание на картина, която е значима за вас.

Какво прави интериора по-евтин: ТОП 10 знаци

Експерти вече споделиха как да поставите снимки на стената. С помощта на плакати и картини можете да придадете индивидуалност на интериора. Но цялостното впечатление може да бъде развалено от неправилния избор на височина за тяхното разположение.

Най-добрата височина от пода до средата на платното е 152,4 см. Ако това се спазва, то произведенията на изкуството ще изглеждат като окачени от професионалист в картинна галерия.

Трябва да вземете предвид височината на тавана в къщата, рамките и височината на хората, които населяват дома ви.

В малките апартаменти се препоръчва да поставите картините вертикално: така че да са една върху друга.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес