Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Историята на ХЕЛОУИН

10 ноември 2022, 14:05 часа

На 31 октомври се отбелязва празникът Хелоуин, чиято история продължава стотици години. Всяка година хората се обличат в страховити костюми, а децата чукат на вратите на съседите си, за да получат някое друго лакомство. С наближаването на празника нека разгледаме как се е зародил и развил този обичай през годините.

Легенда за тиквата на Хелоуин

ПРОИЗХОД И ИСТОРИЯ НА ХЕЛОУИН

Фестивалът се отбелязва всяка година на 31 октомври, в навечерието на празника Вси светии или Деня на Вси светии, който се чества на 1 ноември. Заради масата, която се организира в навечерието на Вси Светии, в крайна сметка се появява думата Хелоуин. Някои от традициите на Хелоуин, като например паленето на огньове, имат Ирландски корени и отбелязват настъпването на зимата. Твърди се, че фестивалът отваря пътя между нашия свят и този на духовете. От това вярване произлиза и концепцията за костюмите, които хората обличали в зловещи костюми, за да отблъснат духовете.  

Трик или номер – смартфон страхотии за Хелоуин

ЕВОЛЮЦИЯ НА ХЕЛОУИН

Макар че Хелоуин произхожда от Ирландия, в крайна сметка той се разпространява и в други страни в Европа, и като цяло в почти цял свят. Фестивалът също еволюира от по-сериозната си форма в по-забавен начин на празнуване, който включва игри, пиене на хелоуински коктейли и партита. В крайна сметка децата също се включват във фестивала, тъй като се преобличат като вещици и призраци, търсейки бонбони от съседите си по време на обиколките. Тази традиция става изключително популярна и е един от най-добрите сезони за продажба на бонбони.

5 топ идеи за костюм за Хелоуин

В крайна сметка да, това не е български празник, но защо децата ни да не се позабавляват с приятели навън, докато похапват нещо сладко, което така или иначе през повечето време им е забранено. Дълбаенето и превръщането на обикновена тиква в зловещ фенер също може да създаде забавен спомен между вас и детето ви. Нека се възползваме от поводите за усмивки и разнообразие. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес