Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има ли опасни паяци в България?

19 август 2022, 18:22 часа

Фобията от паяци е необяснима в страни като България, където смъртоносните паяци не се срещат. Много хора изпитват ужас дори от снимка на паяк и панически бягат при жива среща с паякообразните. Опасни ли са паяците в България и има ли наистина от какво да ни е страх?

В повечето случаи у нас срещата с паяк не трябва да ви притеснява. По нашите географски ширини не се срещат най-отровните и опасни паяци, а и страшните дребосъци, от които се ужасявате, не нападат хора. Обикновено също избягват срещата с нас и се страхуват. Паяците могат да ви ухапят като средство за самоотбрана, ако се опитвате да ги нараните и ги поставите в безизходица. Изключително рядко тези ухапвания крият по-голяма опасност от ужилването от пчела или ухапването от комар, но все пак по света се срещат видове, чиято отрова представлява опасност за човешкия живот. Отровата на паяците учудващо обаче не е само вредна, а намира приложение във фармацията, за производството на пестициди и др.

Опасни паяци в България – трите вида, от които да се пазите

В България се срещат само 3 вида паяци, които е добре да избягвате и да не докосвате при случайна среща. Те не са смъртоносни, но ухапването от тях е болезнено, води до известен дискомфорт, подуване, зачервяване, а при един от видовете ще е нужна и лекарска намеса, тъй като отровата може да предизвика гърчове. Като цяло паяците у нас са безобидни и полезни. Ако се вълнувате от опасни паяци в България, имайте предвид тези три вида:

Най-големият паяк в природата

1.  Черен отровен паяк

Както подсказва името му, този паяк не е съвсем безобиден. Черният отровен паяк е един от малкото наистина опасни видове у нас, който за ваше успокоение е слабо разпространен и се среща единствено южните части на страната, Странджа, Сакар.

Как да го познаете?

Името на паяка подсказва цвета му – черен. Характерни и отличителни са червените петна върху гърба на черния паяк, които са налични при повечето индивиди. Те ще ви подскажат, че имате среща именно с черен паяк и че следва да стоите далеч.

Какво да направите, ако ви ухапе?

Като цяло видът хапе само при самозащита. Ухапването обаче е не само болезнено, но и опасно и изисква лекарска намеса. Ще познаете, че ви е ухапал именно черен отровен паяк по усещането за пробождане в момента на ухапване и по синьо-червеното петно, което се появява до минути на мястото. Само четвърт час по-късно ще усетите гадене, световъртеж, които също подсказват, че паякът е именно черен отровен – един от малкото опасни паяци в България – и че се нуждаете от противоотрова, която може да даде само лекар. Не отлагайте спешната помощ, тъй като са възможни и гърчове.

2.  Тигров паяк

Името му не е случайно. Окраската наподобява тигровата. Той прилича и на рисунките на пчели от детските книжки – тялото му е осеяно с жълти и черни ивици. Всъщност и ухапването му прилича на това на пчела или оса – болезнено, неприятно е, но не е смъртоносно. Ако не проявите някаква алергична реакция, каквато се наблюдава в изключително редки случаи, място за тревога няма и не ви е нужна лекарска помощ.

Да видите паяк: За какво предупреждава поличбата

3.  Кръстоносец

Това е третият сред т.нар. опасни паяци в България, доколкото изобщо могат да бъдат определени като опасни.

Как да го познаете?

Не може да го сбъркате. Върху гърба на кръстоносеца има кръст. Очаквано от името му. Кръстът е с бял цвят.

Какво да направите, ако ви ухапе?

Този паяк хапе изключително рядко и е по-скоро спокоен и безобиден. Ако все пак бъде притиснат и поставен в безизходица, възможно е да ви ухапе, като на мястото на ухапване очаквайте зачервяване и оток, както и сърбеж, които могат да продължат до 2 седмици.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес