Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Храни, които убиват стреса и подобряват настроението

15 август 2024, 10:33 часа

Когато става въпрос за справяне със стреса и подобряване на настроението, това, което ядете, може да играе важна роля. Включването на определени храни в диетата ви може да помогне за облекчаване на стреса и да насърчи по-позитивен поглед. Предлагаме ви наръчник за някои храни, които подобряват настроението и облекчават стреса.

1. Мазни риби: Богати на омега-3 мастни киселини, мазните риби като сьомга, скумрия и сардини са отлично средство за намаляване на стреса и подобряване на настроението. Омега-3 помагат за намаляване на възпалението и поддържат здравето на мозъка, като потенциално облекчават симптомите на депресия и тревожност. Редовната консумация на мазна риба може да подобри способността на организма да се справя със стреса чрез подобряване на нивата на серотонин - невротрансмитер, свързан с регулирането на настроението.

2. Черен шоколад: Въпреки че е важно да се наслаждавате на черния шоколад в умерени количества, той може да бъде мощен съюзник в управлението на стреса. Черният шоколад съдържа флавоноиди, за които е доказано, че намаляват възпалението и подобряват притока на кръв към мозъка. Той също така повишава нивата на серотонин и ендорфин, допринасяйки за усещането за благополучие и щастие. Само не забравяйте да избирате черен шоколад с поне 70% какао, за да извлечете максимални ползи.

Повече ядене за по-малко стрес: 12 храни, които ще ви помогнат

3. Ядки и семена: Бадемите, орехите, семената от чиа и лененото семе са пълни с хранителни вещества, които могат да помогнат за справяне със стреса. Тези храни са с високо съдържание на магнезий, който играе решаваща роля в регулирането на хормоните на стреса и поддържането на спокоен ум. Ядките и семената също така осигуряват здравословни мазнини и протеини, които стабилизират нивата на кръвната захар, което може да предотврати промените в настроението.

4. Зеленолистни зеленчуци: Зеленчуци като спанак, кейл и швейцарски манголд са богати на витамини и минерали, които са от съществено значение за поддържане на здравословно настроение. Те съдържат високи нива на фолат - витамин от група В, който спомага за производството на допамин и серотонин - невротрансмитери, които регулират настроението и стреса. Освен това зелените листни зеленчуци са с високо съдържание на антиоксиданти, които се борят с оксидативния стрес в организма.

5. Горски плодове: Боровинките, ягодите и малините са не само вкусни, но и полезни за психичното здраве. Те са богати на антиоксиданти и витамин С, които помагат за намаляване на оксидативния стрес и възпалението. Плодовете съдържат и съединения, които поддържат здравето на мозъка и подобряват когнитивните функции, което може да повлияе положително на настроението ви.

Какво хранене е най-правилно при стрес

6. Авокадо: Този кремообразен плод е отличен източник на здравословни мазнини, включително мононенаситени мазнини, които поддържат здравето на мозъка и намаляват нивата на стрес. Авокадото осигурява и калий, който помага за регулиране на кръвното налягане и предотвратява предизвиканата от стреса хипертония. Комбинацията от здравословни мазнини и калий прави авокадото чудесно допълнение към диетата за намаляване на стреса.

7. Пълнозърнести храни: Храни като киноа, овес и кафяв ориз са полезни за справяне със стреса поради високото си съдържание на фибри и ниския си гликемичен индекс. Пълнозърнестите храни помагат за стабилизиране на нивата на кръвната захар, което може да намали промените в настроението и раздразнителността. Те също така осигуряват основни витамини от група В, които подпомагат производството на енергия и яснотата на ума.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес