Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хитри начини за облекчаване на киселините

25 ноември 2021, 12:05 часа

Няма човек, който поне веднъж в живота си да не е страдал от киселини. Киселинният рефлукс засяга частта по хранопровода и областта над стомаха. Връщането на киселини най-често се описва като пареща болка и усещане в областта на гръдния кош.

Обикновено киселините са активират от мазни храни, алкохол, тестени изделия, храни, богати на фибри, както и наситени мазнини. Обилното хранене и преяждане също е причина за появата на киселини. Разбира се, ако не искате да пиете различни лекарства за това, има няколко природни методи, които са също толкова ефикасни и ще облекчат симптомите на киселини.

Пийте сок от алое вера

Сигурно сте изненадани да го споменем тук, тъй като алоето се използва за процедури по разкрасяване, слънчеви изгаряния и проблеми с кожата. То обаче е полезно и за стомашните киселини. Успокояващите свойства на алоето помага да се намали количеството на киселините, както и проникването им в хранопровода.

Открийте храните, които ги провокират

Счита се, че мазните храни са най-големите причинители на киселините. Всеки човек обаче е индивидуален и няма как да се ограничим само до това. Открийте храните, които ви дразнят и причиняват киселини. Сред тях може да попадне дори и шоколадът. Премахнете ги от менюто и ще облекчите значително състоянието си.

Приемайте по-малко храна

Да, със сигурност често ни предлагат различни изкушения и когато сме на гости е трудно да се ограничим. Въпреки това, опитайте се да си давате почивка между храненията, така че да осигурите време на стомаха си да преработи храната и да ви осигури най-важните хранителни вещества. Когато поемате по-малко храна, то вероятността да получите киселини значително се намалява.

Ограничете се в храненето през нощта

Ако си легнете веднага след като сте вечеряли, още повече с вредни храни, то вероятността да получите рефлукс е много по-голяма. Хоризонталното положение на стомаха дава възможност на киселините и храната да се движат по хранопровода, което от своя страна усилва неразположението, точно когато трябва да си почивате.

Опитайте с ябълков оцет

Сигурно сте чували, че той е полезен за различни заболявания и състояния. Сред тях са инсулинова резистентност, болки в костите, но и помага при рефлукс и стомашни киселини. Важно е обаче да се приема внимателно, тъй като неправилната му употреба може да доведе до по-сериозни състояния и да влоши текущото ви състояние.

Ябълковият оцет неутрализира солната киселина в стомаха и по този начин помага за облекчаването на парещото усещане при киселините. Приемайте го по 2 супени лъжици, които са разтворени в 250 мл вода.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес