Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хелоуин - между маскарада и традицията

31 октомври 2018, 00:09 часа

Световната търсачка Google създаде Doodle (Драскулка игра) за празника Хелоуин (Halloween), който в последните години се отбелязва и в България.

Маскарадът най-вече е характерен за англоговорящите страни - Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ, а неговото начало идва от келтския езически ритуал "Сауин" (Samhain). Хелоуин честваме ден преди отбелязването на католическия "Вси светии".

Подготовката за 31 октомври започва отрано и тя вълнува най-вече малчуганите. По традиция децата носят страшни костюми, тиквени фенери и обикалят съседите си, като искат бонбони и други лакомства. Днес празникът търпи различни модификации, като особена популярност добиват и т.нар. Halloween партита.

Назад в историята

В края на октомври древните келти са устройвали големи празнични цикли в чест на своята Нова година, наричана "Сауин". Тези хора са живеели с вярването, че в нощта срещу нея починалите през отминалите времена идват на земята в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят, келтите опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно. Те обличали животински кожи и слагали страшни маски, надявайки се да изплашат привиденията. Събирали се около огньове, запалвани от жреците, и устройвали гадания.

Подобен на този е древният езически ритуал на кукерството, където присъстват същите атрибути – маски с рога и зловещо изражение, както и животински кожи. Целта е само една - прогонване на злото, събрало се през предходната година.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес