Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Грешката, която всички допускаме при консумацията на гъби

30 юни 2021, 14:30 часа

Гъбите са отличен източник на растителен протеин. В това отношение те могат да бъдат сравнени с месото.
В 100 грама гъби се съдържа 5 грама чист протеин. Те изобилстват от витамини и минерали, които по правило се унищожават по време на термичната обработка. Някои видове гъби съдържат антиоксиданти, както и вещества, които стимулират имунната система. 
Но оказва се, че ги консумираме по грешен начин и съответно не извличаме от тях всички възможни ползи.

Всеки знае, че гъбите могат да бъдат отровни и дори смъртоносни. Въпреки това, дори напълно годни за консумация гъби е възможно да причинят сериозна вреда на организма.

Както диетолозите, така и опитните берачи знаят, че гъбите са храна, която трудно се смила и обработва от храносмилателния тракт. Поради тази причина се препоръчва консумацията им да се сведе до не повече от два до три пъти седмично. 

Най-добре е да се откажете от идеята да ги консумирате безразборно, защото има точно определена част от денонощието, когато е най-добре да бъдат включени в менюто. В обедните часове храносмилателната активност на тялото работи на максимална скорост.

Но дори и да се спазват тези правила, гъбите могат да причинят сериозни смущения в стомашно-чревния тракт.

Причината е проста: съставът на мембраните на гъбичните клетки е близък до хитина - вещество, което се съдържа в насекомите. Хитинът се усвоява много трудно. Затова всичко полезно, което е в гъбите, често се изхвърля от организма преждевременно и хранителните вещества не разполагат с необходимото време да се усвоят.

Най-разумното е да се поучим от опита на предците си.

Днес ядем осолени и мариновани гъби, варим ги или ги пържим. Определено е вкусно, но не и много полезно, най-вече за хора със стомашно-чревни проблеми.
Някога гъбите са били считани за продукт на дългосрочно съхранение. Предците ни са ги използвали изсушени. 

Сушените гъби се накисват в мляко преди готвене, но най-често от тях се приготвя „гъбено брашно“, като се смила в хаванче. Това брашно може да се добавя към супи и различни ястия.

В стритите на прах гъби се съдържа най-голямо количество протеин, който е напълно смилаем. Например: тялото ни усвоява хляба на 75%, зеленчуците - на 70%, сушените гъби - на 65%,  гъбеното брашно на почти 90%.

Трябва да знаете, че това брашно не е подходящо за храна при редица заболявания, както и за консумация от малки деца.  

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес