Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гинеколог: Няколко съвета как да поддържате интимната си хигиена на ниво

13 септември 2023, 16:01 часа

Интимната хигиена при представителките на нежния пол е изключително важна за тяхното здраве, либидо и самочувствие. Има няколко лесни стъпки, които ако жените спазват, ще се радват на интимен комфорт и ще понижат значително риска от развитие на инфекции в интимната област. Кои са те ?

Избърсвайте се правилно – след като посетите тоалетната по “малка нужда” или “голяма нужда” трябва да се избърсвате от влагалището към аналната област. Така се понижава риска от инфекции на пикочо-половата система. След секс измиването и правилното избърсване също са от значение. Ако се избърсвате в обратната посока, т.е от дупето към интимната област, рискувате да си пренесете бактерии, които могат да ви причинят инфекции и да ви създадат излишни проблеми.

Ходете редовно на гинеколог – повечето жени ходят на гинеколог само при нужда или през няколко години за профилактичен преглед. Всъщност е добре да си правите рутинни изследвания на всеки 6 месеца. Редовните гинекологични прегледи ще ви осигурят оптимално проследяване на интимното здраве и ще ви спестят редица здравословни проблеми.

Лекар посочи най-мръсната част от тялото ни

Редовно къпете своето тяло – ако не се къпете редовно, то може по кожата ви да се развият инфекции, сухота или гъбички. Измиването на интимната област е важно, защото тези проблеми най-често възникват именно там.

Поддържайте висока хигиена по време на менструация – през този период хигиената е от изключително значение. Понижете дискомфорта по време на цикъл, като сменяте редовно дамските превръзките или тампоните. Ако използвате менструални чашки, стерилизирайте ги преди и след употреба.

Носете подходящи дрехи – добре е дрехите ви да бъдат свободни и от естествени материи. Тесните дрехи лесно създават влажна и топла среда и това може да доведе до появата на гъбички.

Трябва почистването да бъде правилно – какво означава това ? Интимната зона трябва да се почиства 2-3 пъти дневно, особено по време на цикъл. Така ще сте сигурни, че няма да се развие някоя нежелана инфекция.

Не употребявайте обикновен сапун – той няма как да подсигури оптималното pH за интимната кожа, която е изключително чувствителна. Лекарите съветват да се използват специализирани интимни продукти, които няма да доведат до сухота или болезненост. Силно ароматизираните препарати обаче могат да ви създадат сериозен дискомфорт и здравословни проблеми.

Какво могат да кажат за човека хигиенните му навици?

Използвайте натурални съставки – в някои почистващи продукти има изкуствени химикали, които повишават риска от инфекции и дискомфорт. Натуралните продукти могат да подпомогнат нормалното pH в интимната област. Естествените етерични масла поддържат доброто здраве и комфорт.

Поддържането на добра интимна хигиена не е нещо сложно и всяка жена трябва да го прави, за да се радва на интимно здраве и комфорт.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес