Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето защо през есента може да се чувствате изключително сънливи

07 октомври 2024, 07:15 часа

Ако напоследък сте забелязали промяна в енергийните си нива, не сте сами. Има причина някои животни да спят зимен сън през есента и ако се чувствате сънливи към 16:00 ч., това е така, защото есента вече е започнала да влияе на факторите, които ни карат да искаме да си дремнем.

Докато дългите и светли летни вечери ни зареждат с енергия (насърчавайки общуването и спортуването), студените и тъмни есенни дни често водят до обратното, като ни правят по-малко способни да работим със същата издръжливост.

Това е усещане, което много от нас могат да споделят. Есенното време може да ни накара да се чувстваме уморени поради феномена, известен като „метеорологичен камшик“ - внезапни и непредсказуеми промени в температурата и метеорологичните условия. Тези резки промени могат да нарушат циркадния ритъм на организма, което води до умора и повишено желание за сън. За разлика от лятото, когато удължената дневна светлина и по-високите температури често насърчават активността и намаляват сънливостта, охлаждането на температурите и по-тъмните дни през есента карат тялото да желае повече почивка. Ето защо:

Още: Неща в къщата, които предизвикват умора

Температурата ни прави сънливи

Всъщност тялото ни си почива най-добре в по-хладна среда, така че понижаването на температурата може да действа като естествено успокоително. Важно е да разберем как сезонните промени, особено по-хладното време, могат да повлияят на съня. През есента понижаването на температурата може да насърчи по-дълъг и дълбок сън, тъй като по-хладната среда помага на тялото да регулира по-ефективно основната си температура, което е от решаващо значение за заспиването и поддържането на спокоен сън.

Светлината (или липсата на такава) може да ни накара да се чувстваме по-уморени

По същия начин по-тъмните вечери ни карат да искаме да си легнем по-рано. С по-кратките часове на дневна светлина, тялото произвежда повече мелатонин - хормон, който регулира циклите на сън и бодърстване, което естествено може да ни накара да се чувстваме по-уморени, тъй като дните стават все по-тъмни.

Още: Храни, които причиняват умора и сънливост

Как да се преборим с есенната сънливост?

Есенната сънливост е доста стандартна. Много от нас ще забележат, че се чувстват малко по-заспали. Но добрата новина е, че това може да предостави така необходимата възможност да се погрижите за почивката и релаксацията си. Напълно нормално е да спите повече през есента и обикновено това е полезно, тъй като организмът може да се нуждае от допълнително време за възстановяване. Важно е обаче да не преспивате, тъй като това може да ви накара да се чувствате отпаднали. Поддържането на добра хигиена на съня е от решаващо значение по време на сезонните промени.

Основните съвети за добър сън при смяната на сезоните включват спазване на редовен график за сън, създаване на комфортна и хладна среда за сън и излагане на естествена дневна светлина през деня, за да се регулират нивата на мелатонин. Избягването на тежки ястия и кофеин твърде близо до времето за лягане също може да спомогне за по-добро качество на съня. Като направите малки промени, можете да осигурите по-плавен преход към есента, като същевременно запазите здравословните навици за сън.

Ето как да промените режима си на сън през есента.

Още: 10 трика за избягване на сънливостта след обяд

Регулирайте графика си за сън постепенно: С намаляването на светлата част от денонощието се старайте да си лягате и да се събуждате по едно и също време всеки ден. Постепенното изместване на графика за сън с 15-30 минути по-рано може да помогне на тялото ви да се приспособи към по-ранните залези.

Оптимизирайте средата си за сън: Погрижете се спалнята ви да е добре проветрена и хладно - около 16-18 °C, което е идеалната температура за сън. Използвайте дишащо спално бельо, за да поддържате топлината, без да прегрявате.

Излагайте се на сутрешна светлина: Естествената слънчева светлина помага за регулиране на вътрешния часовник на тялото ви. Опитайте се да излезете сутрин навън, за да се изложите на светлина, дори и да е облачно. Така сигнализирате на тялото си, че е време да се събудите.

Създайте си постоянна рутина за лягане: По-тъмните есенни вечери са чудесна възможност да създадете релаксираща рутина преди сън. Заемете се с успокояващи дейности като четене, леко разтягане или топла вана, за да помогнете на тялото си да се успокои.

Съобразявайте се с диетата си: Със застудяването на времето често изпитваме желание за по-тежки храни, но големите хранения преди лягане могат да нарушат съня. Опитайте се да избягвате тежката вечеря или консумацията на кофеин и алкохол близо до времето за сън.

Бъдете активни през деня: С намаляването на продължителността на дните е лесно да станете по-малко активни, но редовните упражнения могат да помогнат за регулиране на съня ви. Опитайте се да останете активни, за предпочитане през деня, за да помогнете за по-дълбок и спокоен сън.

Ограничете дрямките: Въпреки че през есента може да се чувствате по-уморени, опитайте се да избягвате дългите дрямки през деня, които могат да попречат на нощния сън. Ако е необходимо, нека дрямката ви да е кратка - около 20-30 минути.

Емилия Златева
Емилия Златева Отговорен редактор
Новините днес