Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето защо не можете да ядете целина през лятото

09 август 2024, 13:22 часа

Целината е невероятно здравословна, но трябва да бъдете много внимателни с нея в слънчевите дни. Може това да ви се стори много странно, но е реалност.

Сокът от целина е изключително полезен. Богат е на антиоксиданти, както и на витамини А, С и Е. Освен това, този зеленчук се счита за храна с отрицателни калории. За да преработи целина, тялото изгаря повече калории, отколкото растението съдържа. Следователно, зеленчукът е чудесен за отслабване.

Въпреки това, целината съдържа псоралени (другото име е фурокумарини). Това са фотосенсибилизатори от растителен произход, които повишават чувствителността на кожата към близко ултравиолетово лъчение (ултравиолетово лъчение тип А с дължина на вълната 400-320 нанометра).

10 невероятни ползи на сока от целина!

В резултат на това, когато сокът от целина попадне върху кожата, той причинява зачервяване, подуване и изгаряния. Това впоследствие може да доведе до хиперпигментация, преждевременно стареене на кожата и дори рак на кожата. Затова не е удачно да сте до нея през лятото.

Подобна реакция може да се развие дори ако ядете целина у дома. Заради прекомерната консумация на този зеленчук, особено под формата на пресни сокове, псоралените се натрупват в кожата и причиняват фитофотодерматит.

Между другото, други продукти, съдържащи псоралени, също повишават чувствителността на кожата към слънцето. Такива са:

·       цитрусови плодове (лимон, лайм, портокал и грейпфрут);

·       магданоз;

·       бергамот;

·       копър;

·       пащърнак;

·       смокини

Целина - как влияе на холестерола

Важно е лекарят да е наясно с фитофотодерматита, защото често може да бъде погрешно диагностициран като други кожни заболявания, включително гъбична инфекция, алергичен контактен дерматит и дори злоупотреба с деца, предупреждават дерматолозите в медицинско списание.

Кой друг не трябва да яде целина?

Целината е с високо съдържание на калий. Ето защо хората с бъбречни заболявания трябва да ограничат консумацията на този зеленчук.

Освен това, целината е един от 14-те най-добри хранителни алергени, така че алергиите към този зеленчук не са необичайни. Ако почувствате сърбеж или подуване на устата или кожата след консумация на целина, това може да е алергична реакция.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес