Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Еньовден – билките, които да наберете

24 юни 2022, 09:42 часа

Еньовден е сред празниците, които заемат важно място в народния календар. На 24 юни Свети Йоан Кръстител предсказва раждането на Исус Христос. Според поверията, в нощта преди самия празник, водата има магическа сила.

Един от обичаите, свързани с празника, е събирането на свежи билки от полето. На Еньовден всички жени напускат селото и се отправят към най-големите поляни, отрупани с ароматни билки. От тях те оплитат венци, които жените пазят в продължение на цяла година.

Ето и какви билки е препоръчително да събирате на Еньовден:

1. Жълт кантарион

Тази билка заема много важно място във венеца, който се плете на самия празник. За предпочитане е да се берат възможно най-младите растения, за да може да имат повече лечебни свойства.

Еньовден – какъв празник е това?

Тази билка се ползва основно за успокояване на нервите. Чаят, приготвен от жълт кантарион, действа положително при сърцебиене, главоболие и раздразнителност.

2. Мащерка

Мащерката е поредното ароматно растение, от което може да се приготви чай или отвара. Съдържащите се флавоноиди в мащерката предпазват от инфекции и възпаления в тялото.

3. Бял равнец

Това растение е наричано бяло еньовче и притежава лечебна сила. Запарка, приготвена от него, действа успокояващо при гастрит, язва и други неразположения.

4. Лайка

Билката също има терапевтични свойства. Лайката помага в борбата срещу подутия корем и намалява възпалението в стомашно – чревния тракт. Чаят се препоръчва за детоксикация.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес