Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Емоционален или истински глад? Ето как да разберете

19 юли 2022, 08:40 часа

Когато сте депресирани или тъжни, усещате ли, че тичате до килера или хладилника? Емоционалното хранене се отнася до това да се обръщаме към храната, когато имаме нужда от успокояване. Хората, които се хранят емоционално често, посягат към храната няколко пъти на ден, за да задушат и успокоят неблагоприятните емоции. След като се хранят по този начин, те дори могат да изпитат вина или срам, което може да започне цикъл на преяждане и свързаните с това проблеми като затлъстяване. Ето как да разпознаете кога сте наистина гладни и кога просто сте стресирани:

Какво кара някой да яде заради емоциите си?

Основната причина за вашето емоционално хранене може да бъде всичко, включително трудности във връзката, здравословни проблеми и финансов стрес. Това е проблем, с който и двата пола трябва да се справят. Въпреки това, други изследвания показват, че жените са по-склонни да се хранят емоционално от мъжете.

Защо храна?

Емоционална празнота или усещане за празнота може да е резултат от негативни чувства. Смята се, че храната е техника или за възстановяване на чувството за „цялост“, или за временно запълване на тази празнота.

Други фактори включват:

Избягване на социално взаимодействие, когато имате най-голяма нужда от него

Да не правите неща, които иначе биха помогнали за намаляване на напрежението, депресията и т.н.

Използване на самоунищожителни мисли, свързани с епизоди на преяждане. В резултат на това може да се развие емоционален цикъл на хранене.

Стресът причинява промяна в нивата на кортизола, което причинява засилен апетит.

Емоционален глад срещу истински глад

Когато сме разтревожени и нещастни, ние ядем. Когато сме радостни и празнуваме, ние ядем. И понякога ядем само от скука. Според психолозите скуката вероятно е най-честата емоционална проява на глада. Трябва обаче да се прави разлика между истинския физически глад и емоционалния глад. Физическият глад се проявява постепенно и е свързан с това кога сте яли последно. Докато фактори като стрес, безпокойство или умора причиняват емоционален глад на мига.

 

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес