Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Достатъчен е само един поглед: Тази поведенческа черта може да издаде психопата

19 август 2024, 19:11 часа

Учени от Австралия проведоха експеримент, в който оцениха как мъжете гледат на снимки на жени. Оказа се, че един навик може да посочи потенциален насилник.

Експерти от университета Edith Cowan в Австралия вече няколко години провеждат психологически изследвания. Учените се опитват да разберат какви поведенчески характеристики при мъжете могат да бъдат червени знамена, тоест да показват потенциален психопат.

В нови изследвания, публикувани в списанието Archives of Sexual Behavior, експертите се фокусираха върху това как мъжете оценяват образите на жените.

В експеримента са участвали общо 110 доброволци, всичките студенти или техни близки. Мъжете били на възраст от 18 до 62 години, като те също били представители на различни раси. В съобщението учените посочиха, че изследването има за цел да проследи реакциите към материали със сексуален и агресивен характер.

Кои са ключовите разлики между психопат и социопат?

На всички мъже били показани снимки на жени, те били или в ежедневни дрехи, или по бельо. Също така, на някои снимки жените имали наранявания по лицата си: натъртвания, охлузвания, драскотини.

На първия етап изследователите измервали реакцията на електрическата проводимост на кожата при мъжете, за разчитане на дейността на вегетативната нервна система. Това е необходимо, за да се разбере кои стимули предизвикват по-голяма емоционална реакция у субектите.

На втория етап участниците преминали специални тестове. Един от въпросниците се отнася до навика да се гледа тялото, когато се гледат жени, а другият е насочен към оценка на сексуалната възбуда в отговор на снимките. Имало и тест, благодарение на който експерти идентифицирали връзка между секс и агресия. Учените са използвали редица техники за оценка, склонност към скрито и явно сексуално насилие.

В резултат на това учените стигнали до извода, че навикът за внимателно изследване на женските тела е тясно свързан с маркерите на сексуално насилие. Също така, мъжете, които са склонни да гледат тялото, а не лицето, когато гледат жени, са по-склонни към вредни стереотипи и поведение спрямо противоположния пол. Всичко това издава потенциален психопат.

7 предполагаеми признака, че срещу вас стои психопат

Тоест, мъжете, които гледат по-скоро тялото, отколкото лицето:

·       считат жената за виновна за претърпяно насилие;

·       предпочитана грубост в секса;

·       не са изпитвали „физиологична чувствителност“ (както показват устройствата) към гледката на засегнатите жени.

Изследователите отбелязват, че всички тестове са проведени анонимно. Освен това, всеки участник получил парична награда.

Учените планират да продължат подобни проучвания, за да научат колкото е възможно повече за възможни опасни поведенчески модели. По-специално те искат да проведат експеримент сред хора, които вече са извършили сексуално насилие.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес