Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чести грешки при съхранение на лекарствата, които ги правят ОПАСНИ

09 юли 2022, 16:30 часа

Във всеки дом има поне едни от най-основните болкоуспокояващи и други лекарства, които може да ни потрябват във всеки един момент или при по-спешни случаи. Има и такива, които вкъщи са си създали мини версия на аптеката и притежават медикаменти за всякакъв проблем. От който и тип да сте вие, задължително трябва да съхранявате лекарствата си правилно. Ако не знаете как, вижте кои са най-често допусканите грешки в следващите редове:

Съхранение в хладилника

Някои лекарства са предназначени да се съхраняват на студено, като хладилникът е най-доброто място за целта. Все пак на вратичката му не е най-добрата позиция за лекарствата. Температурите в тази част са с няколко градуса по-високи и са колебливи, тъй като вратичката се отваря много често. По-добре обособете някоя част от другите рафтове в хладилника, която да използвате само за лекарствата си.

Не ги поставяйте прекалено близо до дъното на хладилника, за да предотвратите замръзване на течните медикаменти. Също така е препоръчително да ги държите в контейнери.

Митове относно лекарствата, които e време да разбием

Хвърляте опаковката

Някои хора веднага щом купят лекарствата бързат да изхвърлят опаковката и листовката, защото например заемат повече място или по други причини. Листовката ни дава важна информация за медикамента, която може да ни потрябва във всеки един момент. Фабричната кутия на лекарствата пък ги предпазва от светлината.

Не следите срока на годност

Следете сроковете на годност на вашите медикаменти, въпреки че той се изчислява за затворен продукт и при отварянето му се променя. Информацията за срока на годност ще откриете в листовката. Особено важно е да следите течните медикаменти. Например отворените бутилки капки за очи трябва да се подменят веднъж месечно, за да не станат опасни за здравето ви.

Никога не пийте лекарства в комбинация с ТЕЗИ напитки

Държите лекарствата си на светло и леснодостъпно място

Лекарствата е препоръчително да не се съхраняват върху шкафове, върху които попада директна слънчева светлина. Под влияние на светлината те губят ефективността си. Също така поставянето им на твърде видни и леснодостъпни места, ако имате деца, не е никак подходящо, тъй като те могат да ги достигнат. Най-добре е за целта да си набавите подходящ контейнер и да съхранявате лекарствата си в шкаф, до който децата нямат достъп.

Не подреждате шкафа с лекарствата

От време на време е добре да подреждате аптечката си, за да сте наясно с какви лекарства разполагате, да изхвърлите тези, които вече не са годни и т.н. Течните или кремообразните лекарства са за изхвърляне, ако са променили цвета си или в тях са се образували частици.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес