Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бръсненето кара ли косъмчетата ви да растат по-бързо? Експертите разглеждат 10 популярни мита.

21 юли 2022, 16:30 часа

Бръсненето, кола маската и другите методи за обезкосмяване идват със собствен набор от слухове. Време е да ги оставим да си починат.

От около 3000 г. пр. н. е. ние измисляме начини за премахване на космите, които се смятат за глупави, така че цялата тази бъркотия продължава от доста време. Ако все още сте в играта, понякога може да се чудите дали вашите тактики за обезкосмяване са наистина ефективни или дори влошават нещата.

Независимо дали сте любопитни относно бръсненето, кола маската или други методи, представяме мнения на експерти, за да разбият някои митове и да получите добри съвети. Ето го:

1. Бръсненето кара космите да растат по-тъмни и по-дебели

Не е вярно. И ако се замислите, това има смисъл. „Ако това беше вярно, щяхме да бръснем главите на всеки оплешивяващ мъж, за да върнем кичурите му“, казва Джоуи Таверниз, естетик.

Според дерматолога Майкъл Джейкъбс, клиничен доцент по дерматология, това е мит, който трябва да бъде разбит. „Когато се бръснете, вие просто подстригвате брадата, така че да не засяга корена на косъма. Дебелината и тъмнината са причинени от вашата собствена генетика.

Дерматологът Ребека Маркус също се съгласява: „Бръсненето отрязва косъма на повърхността на кожата и няма ефект върху космения фоликул, където се произвежда косата и следователно не може да има ефект върху качеството на косата. Косата може временно да изглежда по-дебела, когато расте отново, защото е къса.“

2. Космите ви растат по-бързо с бръснене

Това всъщност е донякъде вярно. Ако епилирате космите си, премахвате целия фоликул от корена, което отнема известно време, за да достигне повърхността на кожата ви, след като започне да расте отново. При бръсненето, от друга страна, повторното израстване има преднина към повърхността на кожата ви. „Резултатите от бръсненето могат да продължат от два до седем дни, в зависимост от човека“, каза Джейкъбс. Маркъс каза: „Депилацията трябва да продължи между три и шест седмици.“

3. Бръсненето създава врастнали косми

Това е ситуация тип „да, ама..“. Според Джейкъбс има начини да предотвратите врастналите косми, ако сте отдадени на бръсненето. „Използването на химически ексфолиант върху кожата преди бръснене може да премахне натрупването и мъртвите кожни клетки, което помага да се предотврати появата на врастнали косми“, каза той. „Използването на подходящ крем за бръснене или гел за бръснене преди и след бръснене също може да намали негативните ефекти, като сърбеж, изгаряне от бръснач, зачервяване и врастнали косми.“

Домашни трикове за премахване на космите от лицето

4. Всички части на тялото са създадени равни

Не е вярно. Може да смените методите за обезкосмяване в зависимост от зоната, с която работите.

„Космите по подмишниците и бикини зоната растат по-бързо от космите по лицето, главата, краката и ръцете“, обяснява Таверниз. „Знаейки това, кола маската на подмишниците и бикини зоната ще бъде по-полезна за предпазване от това окосмяване, тъй като кола маската има по-бавна скорост на повторно израстване от бръсненето. Бръсненето е най-полезно за краката и ръцете, а дермапланирането е най-добро за лицето.“

5. Депилацията с восък ще намали колилеството косми, които имате

Това е определено може би вярно.

„С течение на времето кола маската може да намали обема на окосмяването в сравнение с бръсненето“, каза Джейкъбс. „Косъмът започва да расте по-малко и ефектите от лечението с восък продължават за по-дълго време.“

Маркъс не беше на 100% съгласен с тази оценка, предлагайки възглед „зависи“: „Въпреки че кола маската може да намали растежа на космите при някои дългосрочни кола маски, това не е даденост. Единственият начин за трайно намаляване на растежа на космите е чрез лазер или електролиза“, казва тя.

6. Ретиноидите и кола маската не се смесват

Това е вярно. „Ако сте на ретиноид, важно е да спрете да го използвате пет до седем дни преди кола маска, за да избегнете риска от откъсване на кожата заедно с восъка“, каза Маркъс, обяснявайки, че локалните ретиноиди могат да изтънят външния слой на кожата. И го правят по-чувствителен към процедури като кола маска. Можете обаче да пробвате восък върху всяка част от тялото, където не прилагате ретиноиди.

7. Кола маската е по-добра за чувствителните зони

Това е вярно. Според Джейкъбс „кола маската е най-добра за чувствителни зони като бикини линията и подмишниците, защото е по-прецизна, намалява вероятността от дразнене на кожата и е по-малко вероятно да причини врастнали косми“ от бръсненето.

8. Къдравата коса е по-трудна за безопасно отстраняване

Да, това е вярно. „Тези с къдрава коса са по-склонни да развият фоликулит, състояние на кожата, при което фоликулите се възпаляват“, казва Маркъс.

Чудите се защо е така? Според клиничката Майо къдравата коса расте от извити космени фоликули, така че тази извита форма е по-вероятно да насърчи косъма да влезне отново в кожата, когато започне да расте отново. Това обикновено се случва, когато окосмяването се обръсне, тъй като бръсненето създава по-остър ръб на косъма, което улеснява пробиването на кожата.

Досадното прекалено окосмяване при жената може да е лош сигнал

9. Подутините причинени от бръснач са нелечими

Не е така. „За тези, които са предразположени към подутини от врастнали косми и/или фоликулит, препоръчвам да използват ексфолиращ тампон, за да предотвратят врастването на косми по време на фазата на повторно израстване“, съветва Маркъс. 

 „Най-добрият начин за предотвратяване на врастнали косми е чрез старателно ексфолиране на зоната предварително, за да се отстранят мъртвите кожни клетки, които водят до задържането на косата под кожата.“

10. Колко окосмяване по тялото имате – и къде – е част от личния ви стил

Абсолютно вярно. Вие правите себе си, независимо дали това означава безкосмено телосложение или такова, което е напълно космато.

„Някои хора не харесват окосмяването по тялото или лицето си и искат да го премахнат, докато други го приветсват“, каза Таверниз. „В моя офис обслужваме тези, които искат да си премахнат космите, но ако някой дойде за процедура за лице или тяло и не желае да премахне всички косми, процедурите няма да бъдат по-малко ефективни. Когато става въпрос за тела, важно е да уважавате и почитате своето, както и това на другите.

Мартина Лазаревич
Мартина Лазаревич Отговорен редактор
Новините днес