Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бръмбари гейове разкриха природата на хомосексуалността

13 май 2016, 20:40 часа

Генетици от университета на Упсала (Швеция) са изяснили защо гените, които могат да определят хомосексуалното поведение при животните, са разпространени в популациите, а не изчезват поради отсъствие на очевидни преимущества.

Оказало се, че преимущества все пак има – тези гени увеличават плодовитостта. Резултатите от изследването са публикувани в изданието BMC Evolutionary Biology.

Еднополовото сексуално поведение често се наблюдава при животни, включително насекоми и бозайници, но представлява еволюционна загадка.

В новото изследване учените са стигнали до извода, че тъй като самките и самците споделят помежду си повечето гени, то гените на хомосексуалността могат да доведат до еднополово поведение на мъжките, но допринасят за фертилността на женските и обратното.

Идеята е тествана върху бръмбари Callosobruchus maculatus. Женските и мъжките от този вид рядко демонстрират еднополово сексуално поведение, но изследователите са успели да отгледат бръмбари, които притежават по-голяма склонност към хомосексуалност.

Резултатите са установили, че когато самците от едно потомство показват еднополова сексуалност, репродуктивната функция на техните сестри се увеличава.

Според учените докато едни бръмбари с ключови гени ставали по-малко придирчиви към кой от половете да проявяват сексуален интерес, прекрасният пол успявал да снесе повече яйца и да произведе по-многобройно потомство.

Това потвърждава популярната идея, че гените на хомосексуалността при определени условия дават преимущество на вида, затова еволюцията не допринася за тяхното изчезване.

По-рано грузинският биолог Георгий Чаладзе изказа мнение, че гените, допринасящи за хомосексуалност, съществуват в човешките популации поради това, че те повишават плодовитостта на жените, допълва Lenta.ru.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес