Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бруталните престъпления на истинския Джеймс Бонд

28 ноември 2016, 10:43 часа

През 1953 г. писателят Иън Флеминг казал на приятел, че бил вдъхновен да създаде легендарния образ на Джеймс Бонд от истински човек – Сидни Рейли. Познат като „асът на шпионите“, Рейли бил един от най-добрите разузнавачи на Великобритания в началото на 20-ти век. Далеч обаче не бил толкова безкористен. Рейли се славел като опасен и лоялен само на себе си, пише Listverse.

Детството и юношеството му са забулени в мистерия. Първият сигурен знак за съществуването му е случай от 1895 г., когато във влак в Париж е открито тяло на убит мъж. Жертвата била намушкана с нож неколкократно, както и ограбена от двама мъже. Единият от тях по-късно бил заловен и признал, че съучастникът му бил именно младия Сидни Рейли. Бъдещият шпионин се облагодетелствал със 75 000 долара от престъплението, тъй като убитият бил куриер, пренасящ малко състояние.

След време в Англия Рейли срещнал Маргарет Томас – младата съпруга на богат възрастен мъж на име Хю Томас. Маргарет била единствена наследница на състоянието на мъжа си. Седмица след написването на завещанието, Хю умира в хотел при мистериозни обстоятелства. В същия хотел по това време се намира някой си доктор Андрюс, който заявява, че смъртта е...ДОЧЕТЕТЕ ТУК!

Александър Коларов
Александър Коларов Отговорен редактор
Новините днес