Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Благовещение 2022 – кога е и какво трябва да знаем за този празник?

03 февруари 2022, 11:36 часа

Всяка година Благовещение е на една и съща дата, а именно 25 март. Това е един от най-светлите празници, с който се свързват редица поверия. Самото име на празника е пропито с много енергия - вдъхновяваща и възвисяваща.

Това е датата, на която архангел Гавраил посещава Дева Мария и съобщава, че тя ще зачене непорочната рожба и синът й ще се превърне в Спасител на хората. Празникът е свързван с надежда, вяра, духовно извисяване.

Пости 2022 – всичко, което трябва да знаем за тях

Старото име на празника е Благовец. Народът е вярвал, че когато Дева Мария получава благата вест, в света започнали да се случват много повече и по-хубави неща.

Този празник е свързван още с отиващата си зима и идващата пролетна топлина. Счита се, че това е денят, в който влечугите излизат от местата си, а мечките се пробуждат от зимния си сън.

Как се празнува Благовещение?

Има поверие, което гласи, че всяка една рана зараства много по-бързо на този празник. Именно това е причината на малките момиченца да продължават да им пробиват ушите на Благовещение, за да не им се получават ранички.

Въпреки, че празникът се пада по време на Великденските пости, на този ден е позволено да се консумира риба и трапезите на хората са богато отрупани с всевъзможни лакомства, като все пак се придържат към забраната да се консумират храни с животински произход.

Великден 2022: Кога се пада и кога трябва да постим?

Вярвало се е, че ако на Благовещение се посади дръвче, то ще дава много плод и ще порасне високо и стройно.

Много е важно на този ден да се стане от сън колкото се може по-рано сутрин и човек да бъде активен през целия ден, за да може да привлече късмета към себе си. Ако човек се успи, това не е на хубаво и късметът ще избяга от него.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес