Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бира вместо вода: алкохолната магистрала в Белгия

04 юни 2016, 10:33 часа

Тесните улици на средновековните европейски градове са прекрасни за разходки, но ето че за съвременния транспорт не са много подходящи. Особено за големи камиони с бира. Затова в Брюге са решили да подходят оригинално и да положат истински бирен тръбопровод.

Пивоварната De Halve Maan, която работи вече няколко века, се намира в центъра на Брюге, но поради малкото пространство самата бира се произвежда извън града и се доставя в магазините с камиони, които постоянно създават задръствания, разрушават каменните мостове и изобщо развалят гледката на града.

Затова Ксавие Ванест, директор на пивоварната, е решил да прокара собствен тръбопровод, по който доставя бира със скорост 1000 галона на час.

Инициативата е струвала 4,5 милиона долара, от които 300 000 били събрани в Кикстартър. Разбира се, хората, които са вложили най-голямата сума, сега ще получават по бутилка бира на ден пожизнено.

Ванест разказва пред Wired, че за екзотичния тръбопровод са били необходими около три години изследвания на местността, та при строителните работи да не се увредят средновековните сгради.

В резултат голяма част от тръбите са прокарани по дъното на градските канали и сега лебедите плават над потоците от бира, които текат по дъното.

Изграждането на странната магистрала е предизвикала интерес сред туристите и жителите на града. Хората се снимали на фона на тръбите, преди последните да бъдат потопени във водата или да бъдат скрити под земята.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес