Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Билката, която нашите прабаби използваха за всякакви здравословни проблеми

14 май 2022, 18:05 часа

Здравето живее в природата и живовлякът е най-доброто доказателство за това. След бурното развитие на фармацевтичната индустрия и свързаната с това злоупотреба с лекарства, включително хранителни добавки, много хора се връщат към естествените си, бабини методи за грижа за здравето си. Все повече търсим билки. Какви са свойствата на живовляка и кой особено трябва да го търси.

Незабележима и – направо казано – ненатрапчива красота, живовлякът заемаше специално място в кухните и килерите на нашите баби и прабаби. Народната мъдрост неведнъж е предшествала научните наблюдения и проницателните изследвания. Струва си да научите повече за живовляка, за да се възползвате от неговите лечебни свойства.

Наричан още яйцевиден, обикновен или пясъчен, живовлякът е цяло семейство растения. Формите на листата варират от овални до заострени и продълговати, но може да наподобява и цветя. Малко, незабележимо съцветие е разположено на върха на постно, дълго и безлистна дръжка. Цъфти през най-топлите месеци на годината.

Здравословните свойства на живовляка са резултат от богатството на биологично активни съставки, съдържащи се в него. Сред най-важните заслужават внимание следните:

- флавоноиди,
- органични киселини,
- слузни съединения,
- иридоидни съединения,
- каротин,
- витамин С,
- витамин К,
- множество минерали, включително: калий, магнезий и цинк.

Как живовлякът влияе върху човешкото тяло?

Живовлякът може да бъде полезен при много т.нар „спешни здравни ситуации“. Действа добре при инфекции в лигавиците на устата, гърлото и стомашно-чревния тракт. Може да бъде ефективен при възпалено гърло, използва се като помощно средство при тонзилит, възпаление на хранопровода, стомаха и червата. Препоръчва се при язва на стомаха и дванадесетопръстника и възпалителни заболявания на червата.

Има отхрачващо действие, струва си да го имате подръка при кашлица и респираторни инфекции, придружени от секрети.

Ланцетният живовляк има благоприятен ефект върху работата на кръвоносната система – подобрява съсирването на кръвта и запечатва кръвоносните съдове.

Помага за намаляване на възпалението на кожата, успокоява нейното дразнене и ускорява заздравяването на раните.

Отварата, приготвена на основата на живовляка, може да се използва за изплакване на очите. Той е ефективен при конюнктивит и възпаление на клепачите.

Кога и къде да търсим живовляк?

Живовлякът няма особено високи изисквания за виреене, така че успешно расте дори в сухи полета, ливади, площади, тревни площи, а също и край запустели и натоварени пътища.

Листата на живовляка са билковата суровина, а оптималното време за прибиране на реколтата е това, в което растението цъфти, тоест от май до септември. Листата се сушат веднага след прибиране на реколтата, за да не загубят свойствата си, ако не се съхраняват правилно. И разбира се ние берем живовляка, който расте далеч от оживените пътища. Избираме най-чистото, без да има изгорели газове на автомобили наоколо.

Как да използваме живовляк за здраве?
Живовлякът действа добре както при перорално приложение, така и локално - външно.

Отвара от билката живовляк

Залейте супена лъжица от билката с чаша вряла вода и оставете да къкри, докато заври. Оставяме за няколко минути на горещ котлон или топъл котлон, след което го изваждаме и оставяме похлупено за четвърт час, за да набере силата отварата.

След прецеждане и охлаждане е готов за пиене. Най-добре е да се консумира в малки количества – по половин чаша, два пъти на ден.

Отварата се препоръчва не само при проблеми с обмяната на веществата и настинки. Също така си струва да го използвате локално за измиване на предразположена към акне кожа и рани по скалпа. Изплакването с живовляк ще ви помогне да се отървете от пърхота.

Обвивки от листа живовляк

Струва си да се научите да разпознавате това незабележимо растение, защото то може да донесе облекчение в извънредни ситуации, когато прекарваме повече време на открито и страдаме от ожулвания на кожата или ухапвания от насекоми. След това е добре да поставите листа от живовляк върху кожата, да го фиксирате с пластир, марля или дреха и да го оставите за няколко часа. Ще помогне за облекчаване на болката, сърбежа и намаляване на възпалението.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес