Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако ви е студено - посетете най-горещото място в България

23 януари 2024, 16:27 часа

В живот, изпълнен със стрес и забързани ритми, понякога се нуждаем от момент на пълна релаксация и възстановяване. В България, тази възможност е реалност благодарение на богатството от минерални извори с лечебни свойства. Днес ще се фокусираме върху едно уникално място, което е смятано за най-горещото в страната - Сапарева баня.

Къде се намира най-горещият минерален извор в света

Сапарева баня – дом на най-горещият минерален извор в България

В сърцето на България се намира Сапарева баня, дом на най-горещият минерален извор в страната. Температурата на този уникален извор достига около 103.8 градуса по Целзий, което го прави дори най-горещият в Европа. Този природен феномен изригва от впечатляващите 73 метра дълбочина и е известен като единственият гейзер-фонтан в България. Открит през 1957 година, той се нарежда на второ място в Европа по температура, само след изворите в Италия.

релакс

Минералните извори на Сапарева баня

Освен най-горещият извор, курортът разполага и с други три минерални извора - Банският, Парилото и Двете изворчета. Банският извор, достигащ температура до 91 градуса по Целзий, е вторият по големина в страната. Парилото и Двете изворчета предоставят топлини до около 40 градуса по Целзий и са отлични за лечение на различни заболявания като ревматизъм, неврози, бронхиални астми и други.

Кои са най-лековитите минерални извори в България?

Сапарева баня – лечение и релаксация

Курортът предлага уникална комбинация от възможности за отдих и лечение. Сапарева баня е отворена през цялата година, предоставяйки на посетителите гледка към Рила планина. Изворите са особено подходящи за хора с ревматологични заболявания, заболявания на опорно-двигателния апарат, нервни заболявания, гинекологични и кожни проблеми.

Сапарева баня е уникално място, предоставящо несравнимо съчетание от топлина, природа и лечебни минерални извори. Ако търсите идеалното място за почивка и възстановяване, Сапарева баня може да бъде вашето топло убежище през цялата година.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес