Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако усетите някоя от тези 6 болки в корема, вземете мерки НЕЗАБАВНО

10 февруари 2022, 14:55 часа

Болката в корема може да бъде причинена от храни, от които стомахът ви се е раздразнил, от менструални болки или може да бъде моментно състояние, но определено то се отразява на ежедневието ни и носи дискомфорт. Има обаче някои по-продължителни и сериозни болки, които не бива да се пренебрегват, тъй като може да индикират за наличието на здравословен проблем. Нека видим какви могат да бъдат те и в какви ситуации да се притесняваме:

Болка в областта около пъпа

Тук причините не са много сериозни, но все пак е добре да обърнете внимание на състоянието си. Възможно е да става въпрос за запек или натрупване на газове. Препоръчваме ви в такъв случай да вземете лекарствен продукт против подуване и газове, а ако състоянието ви е по-продължително и не се промени в следващите няколко дни до 2 седмици – консултирайте се с вашия лекар.

Неприятно парене над слънчевия сплит

Ако се появи подобен симптом, е вероятно да става въпрос за състояние като гастроезофагеален рефлукс и най-добрата алтернатива е да се доверите на медикаменти против киселини, както и да премахнете мазните храни от менюто си. Ако състоянието е по-продължително – посетете специалист.

Внезапна болка под пъпа и симптоми като повръщане, гадене, повишаване на температурата, втвърдяване на коремната област

Тук става въпрос за по-сериозен проблем, който може да се окаже и апандисит и да има нужда от оперативна намеса. Ако болката е нетърпима, незабавно отидете в болницата и обяснете подробно симптомите си. Възможно е апендиситът да се спука, затова трябва да действате бързо и адекватно. Ако усетите втвърдяване на корема – инфекцията се разраства.

Остра болка вдясно 

Болката от дясната част на корема индикира проблеми с жлъчката – наличие на възпаление или камъни. Състоянието е необходимо да се проследи от лекар-специалист. Избягвайте мазните храни.

Рязка болка в областта под пъпа, която се разраства настрани

Ако изведнъж усетите болка долу ниско в корема, която обаче след известно време започва да се разпространява и в двете посоки, е възможно да става въпрос за проблеми като уринарна инфекция или дисфункция на дебелото черво. Ако болката не отминава, а напротив – става по-силна, незабавно отидете в болница и направете необходимите изследвания, за да започне своевременно лечение на проблема.

Рязка болка в корема, съпроводена от световъртежи и припадъци

Този симптом е по-вероятен да се появи при дългогодишни пушачи с високо кръвно налягане, като се дава знак за проблем като аневризма на коремната аорта. В такава ситуация е задължително да се запътите към болницата по най-бързия начин, тъй като кръвоизливите, предизвикани от аневризми, могат да са смъртоносни.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес