Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако не събереш фекалиите на кучето, ще ти ги върнат в пликче: Как Италия ще се бори с градските нечистотии

18 януари 2024, 17:27 часа

Генетичен анализ ще подпомага борбата с кучешките нечистотии по улицата в италианска провинция. Работи се по създаване на база данни с ДНК на кучета, за да могат здравните власти в Болцано да събират нечистотиите, оставени от тях, и да издирват собствениците им. Глобата е между 50 и 500 евро. Всеки собственик, който откаже ДНК профил на кучето си, ще плати между 292 и 1048 евро глоба.  

Местните власти в Болцано и региона създават база данни на почти 40 000 кучета, каза главният ветеринар Паоло Дзамбото. Около 10 000 кучета вече са регистрирани.

Още: Малко куче с голяма усмивка: САЩ призна нова порода (СНИМКИ)

Защо се налага такава мярка?

Снимка: iStock

Причината е, че в Болцано се подават няколкостотин жалби на година от граждани за лошо управление на публичната среда. Повече от половината от тях касаят кучетата, каза пред Ройтерс Дзамбото. 

Включването в базата данни ще стане задължително в края на март. Очаква се собствениците на кучета да направят кръвни тестове на домашните си любимци в градските приюти за кучета или във ветеринарни клиники. Цената е между 65 и 100 евро. Не е обявена цената на целия проект. Очаква се административните разходи да бъдат покрити от събраните глоби. Туристите и хората, които не са жители на провинция Болцано, са изключени от мярката, пише БТА.

Още: Топ 10 миризми,които кучетата мразят

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес