Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако имате един от ТЕЗИ проблеми, това е признак, че не пиете достатъчно вода

28 септември 2021, 15:10 часа

Непрекъснато чуваме колко е важно да приемаме повече вода. Освен че освежава и хидратира, водата е полезна за здравето на целия организъм и може да ни предпази от редица здравословни проблеми. Ето защо, ако сте забелязали, че имате един от следните проблеми, най-добре е да увеличите количеството вода, което приемате на ден.

Усещате силна жажда – познато ли ви е чувството при събуждане да изпиете поне една пълна чаша вода или може би повече? Тази силна жажда трудно се утолява и е признак, че не набавяте необходимото количество вода на организма.

Сухота в устата – ако усетите такъв проблем, не посягайте към сладка напитка, а към чаша чиста вода. Освен че тя ще утоли жаждата ви, водата ще смаже слизестите мембрани в устата, което ще накара сухотата да изчезне.

Ускорено стареене – водата в организма намалява с течение на възрастта. Колкото по-зрели ставаме, толкова повече вода трябва да пием. За да не усетите признаците на преждевременното стареене, се уверете, че пиете достатъчно вода.

Намалена мускулна маса -  пийте вода преди, след и по време на тренировка, за да поддържате тялото и мускулите хидратирани. Така няма да има риск от намаляване на мускулната маса или възпаления, мускулна треска и болки.

Сухота в очите – когато в тялото няма вода, слъзните жлези също изсъхват и това прави очите ви сухи. Това може да навреди на зрението и очите, затова ако усетите симптома, веднага увеличете приема на вода.

Болка в ставите – водата е нужно, за да се предпазват костите от триене. Когато пиете достатъчно вода, осигурявате безопасно движение на ставите и можете спокойно да ги раздвижвате при физическа активност.

По-продължително боледуване – ако тялото ви трудно се възстановява от настинка, значи му липсва вода. То трудно изхвърля токсините, набавя си вода от запасите в кръвта и това може да доведе до нови проблеми и продължително боледуване.

Умора – когато тялото не е хидратирано, кислородът в тялото също намалява и това води до прекалена умора, сънливост, апатия. Увеличете приема на вода, за да се чувствате свежи и енергични.

Суха кожа – кремовете не помагат, ако ги ползвате самостоятелно. Подкрепяйте кожата си и с достатъчно вода. Един от признаците на дехидратация е сухата кожа. Ако в организма ви няма достатъчно вода, то при физическа активност няма да се изпотите и няма да отървете тялото от натрупаните токсини.

Усещане за глад – когато сте жадни, тялото може да обърка това с глад и липса на храна. Това може да доведе до трупане на килограми, разваляне режима на хранене и т.н. Пийте повече вода, за да запълните липсите на организма.

Проблеми с храносмилателната система – липсата на достатъчно вода в организма може да доведе до киселини, проблеми със стомаха и храносмилането. Избегнете ги като пиете повече вода през деня.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес