Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

9 интересни факта за виното и винарството

17 февруари 2022, 05:55 часа

Както във всяка област на човешките знания и умения, във винопроизводството и въобще за виното има любопитни факти и обстоятелства, които не са познати на всички.

1. Винен камък. Това е налеп, който се утаява по стените на дървената бъчва, след като от нея се излее преработеният гроздов сок. Нарича се още винена или тартарова киселина и представлява калиева сол.

2. Можете да направите бяло вино от червено грозде - но не можете да направите червено вино от бяло грозде. Самият сок от всички сортове грозде, всъщност, няма цвят. Червеният цвят на виното се дължи на факта, че ципата на черните или червени гроздови зърна, която придава цвета, се оставя в джибрите, докато сокът стане червен.

3. За съхранение на вино е най-добре да си купите винен шкаф, който е желателно да бъде оборудван с въглени филтри (за премахване на чужди миризми). Но това е за ежедневна употреба. Дългосрочно съхраняване на вино е допустимо само в изба. Температурата на съхранение не трябва да надвишава 13 градуса по Целзий.

4. Французите настояват, че прототип на прочутите чаши за шампанско е бюстът на кралица Мария-Антоанета. Гърците обаче уверяват, че това е в памет на бюста на Хубавата Елена, позната ни от историята за Троянската война. Все още не е известно чия версия е по-достоверна.

5. Най-големият производител на вино в света е Италия (12%), а не Франция, както си мислят много хора. Второто място се заема от Америка и Франция (по 11% от световното производство). Третата позиция е на Испания - тя осигурява света с 9% от тази висококачествена алкохолна напитка.

6. Бъчвите за вино са доста скъпи съдове. Например, бъчва от френски дъб може да струва до 1300 долара. А от американски дъб - 300-500 долара. Но високата цена е оправдана. Дъбовото буре има способността да насища напитката с дървесен аромат до три напълвания с вино. И дори да го напълните за четвърти и пети път, аромат пак ще има, макар и по-слабо изразен.

7. Тапите за винени бутилки се произвеждат от кора на корков дъб. Това дърво живее достатъчно дълго - от 150 до 200 години, понякога повече. За пръв път кората се събира, когато дървото стане на 25 години. Кората на едно дърво се обелва веднъж на 9-12 години, приблизително 17 пъти, като средната годишна реколта е 60 кг – а част от кората се оставя непокътната. Датата на следващото обелване се изписва с червена боя. И така след всяка реколта. Най-висококачествените коркови тапи се произвеждат в Португалия.

8. Най-големият корков дъб в света е Свирещото дърво в Португалия, което е на повече от 215 години. Кората му се обелва от 1820 г., като от него са направени досега около 100 000 тапи за винени бутилки. Белят кората му веднъж на 9 години. Между другото, дървото е получило името си не случайно, а заради многото птици от различни видове, които гнездят в короната му.

9. За производството на една бутилка вино са необходими приблизително 600 зърна грозде.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес