Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 прозрения, които драматично ще променят живота ви

31 март 2024, 14:33 часа

Философите и психолозите смятат, че човек започва да живее истински след 40. До този момент е натрупан впечатляващ практически опит, изплатени са „дългове“ на родителите, децата растат и най-накрая искате да живеете за собственото си удоволствие. Най-интересните трансформации започват с това решение. Тази статия съдържа осем прозрения, които ще ви помогнат да разберете по-добре себе си. 

Основният човек в живота ви сте вие ​​самите

Не вярвайте безусловно на това, което вашите родители, приятели или колеги казват за вас, а опитайте различни неща, за да разберете себе си. Можете да водите дневник на впечатления или емоции, да записвате мисли, от които настръхвате. И след това, след няколко месеца, го прочетете отново и погледнете ситуацията отстрани.

Колкото повече се опознавате себе си, толкова по-добре разбирате себе си, толкова по-лесно е да намерите любимите си занимания, да се грижите за себе си и накрая да почувствате дългоочакваното щастие. Няма нужда да се вглеждате в хората около вас, да слушате мнението на другите и да ги следвате. Съветите на близките са добри, но крайното решение е ваше. И винаги трябва да е във ваша полза. 

Няма значение как ви оценяват родителите ви

Важно е как се оценяваме ние. Да, самочувствието е резултатът на мама + резултатът на татко. Това е още едно важно прозрение, което ще ви помогне да преодолеете синдрома на самозванеца и да решите да направите промени в живота си. Родителската подкрепа определено е важна. Но какво ще стане, ако я няма? Разберете следните точки:

Човек живее дълго време (и може би целия си живот) в образа, създаден от родителите му. Всичко, което знаем за себе си, сме го чули от авторитетни възрастни и сме вярвали на думата им. Но какво ще стане, ако тази информация не винаги отразява напълно реалността и родителите просто не са наясно с някои от способностите и талантите на детето? Още по-лошо е, ако не са приели някои черти от темперамента на детето и са се опитали да го променят. Сякаш част от себе си несъзнателно трябва да крием, страхувайки се да не предизвикаме недоволство или безпокойството на близките. Това често се случва в семейства, където има тревожна майка или свръхпротективен баща.

Топ съвети за здравословен начин на живот за възрастни

Реалността за възрастни започва, когато човек трябва да вземе решения за себе си. В този момент в главата ви може да се появят коментари с гласовете на родителите: „Това може да е опасно“, „Сигурен ли си, че изобщо имаш нужда от това?“, „Не мисля, че имаш способността за това." 

Семейството създава основата на личността. И всеки има право да реши сам каква къща да построи върху него. Поставете под съмнение тези родителски вярвания, които ви правят слаби и нерешителни. Фразата „все пак ще опитам“ действа магически – спира вътрешния критик. 

Подкрепете се в началото на вашето пътуване, дори ако целият свят е против. В крайна сметка психологът може да бъде вашата подкрепа и това ще бъде най-добрата инвестиция в щастливо бъдеще. След известно време, когато се появят първите успехи на нова дейност, вашата среда отново ще влезе в контакт с вас. 

Животът без цели е безсмислен

Когато няма цели, идват проблемите. Идеалната цел е точка Б на линията на живота, която е приятна и съблазнителна със своята стойност или приятни емоции. За някои това ще бъде чанта от известна марка, докато други искат да отворят детска градина. Във всеки случай целта ви привлича и вие насочвате вниманието си към нейното изпълнение. С други думи, вие знаете какво правите, защото знаете към какво се стремите. 

Когато няма насоки, човек хаби ресурсите си импулсивно. Скоро той ще се умори от предсказуемостта, животът ще стане скучен и безинтересен. И тогава човекът или иска адреналин и приключения, или може да се развие анхедония - той ще забрави как да изпитва радост и удоволствие.

Важно е да изпитваш удоволствие от живота

В днешно време все повече и повече деца се раждат с една особеност - изглежда не им пука какво чувстват другите. А самите те са като роботи – неемоционални. Но ако родителите не са мързеливи, те могат да помогнат на детето си да развие способността да изпитва емоции. 

Възрастните често спират да изпитват емоции след травматични ситуации. Така се предпазва психиката от прегряване на невронната мрежа. И на мнозина изглежда, че те завинаги са се превърнали в „безчувствен тъпак“. Те отказват връзки, секс, затварят се в себе си, а някои дори се оттеглят от живота. 

Но ако имате такъв проблем в живота си и четете тези редове, осъзнайте, че с желание, усилия и редовен невротренинг можете да възстановите емоционалната си чувствителност. Разбира се, любовта на близките прави чудеса и с нея ще ви бъде по-лесно да се справите с всеки проблем. Но какво да правим, ако ги няма онези, които ни обичат безусловно? Има телефонни линии за помощ и горещи линии за психологическа подкрепа. 

Забавлението е ключът към успеха

На хората наистина им липсва истинският и спокоен смях. Всеки път, когато наблизо се чуе детски смях, вътрешно се чувстваме спокойни, дори и в този момент да сме потънали в тежки мисли. Вибрациите на детския смях са лечебни. Гъделичкайте децата си по-често, играйте с тях, докато ви позволяват да правите това. И вашето психическо състояние постепенно ще се нормализира. 

Има много хора, които използват смеха като начин за справяне със стреса и дори паниката. Маскира истинските емоции – срам или страх, вина и дори раздразнение. Психолозите съветват да не потискате тази емоционална реакция, но в същото време да сте наясно кога не можете да контролирате продължителността и интензивността на смеха – в този момент ставате уязвими. 

Перфекционизмът убива

Перфекционизмът е вярата, че идеалът може и трябва да бъде постигнат; че несъвършен резултат от работа няма право на съществуване. Усещате ли енергията на категоричността? Или всичко, или нищо е мотото на всеки перфекционист. 

Затова е много трудно да се живее с такава позиция. Трудно е не само за самите перфекционисти, но и за околните. Понякога е по-добре просто да оставите нещата да се случват. 

7 съвета, които един ден могат да ви СПАСЯТ живота

Любовта е навик

Първият етап на романтика продължава около година и половина. Знаете ли, че времето на етапите във всяка следваща връзка намалява наполовина? Тоест романтиката във втората връзка ще продължи максимум 8 месеца, в третата - 4. Някой нарича себе си „опитен“ и „професионалист в любовните дела“. Всъщност, когато психиката твърде често изпитва чувство на загуба поради раздяла, хормоналната система намалява производството на серотонин и окситоцин - свързващият хормон. 

За да познаете истинската любов, трябва да преминете през няколко неприятни етапа, като пресищане, отвращение и дори да усмирите гордостта си и да се научите да правите нещо хубаво за човек просто така. 

Тялото ви не лъже

Тялото е много фино настроен инструмент към енергията на пространството. Може да не сме наясно с неговите микрореакции, но когато тялото е било игнорирано дълго време, то ще изрази недоволството си чрез болест. Изглежда, че имаме суфльор, той винаги е наблизо, но не го използваме? Защо? Тъй като възрастните рядко вземат предвид исканията на децата, а след това и мненията на по-големите деца. 

Смята се, че възрастният знае по-добре как се чувства тялото на детето. Но това не е вярно. Ако децата живееха в дивата природа, според законите на природата, те биха оцелели по-добре, като се доверят на тялото си. 

Ненапразно 2024 г. е обявена за година на телесната интуиция. Можете да видите от личен опит колко е важно да бъдете внимателни и да слушате себе си. 

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес