Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 прости промени в спалнята, които ще ви помогнат да наваксате със съня

07 юни 2024, 05:40 часа

Като се има предвид, че прекарвате една трета от живота си в леглото - спите, четете, почивате, говорите или каквото друго обичате да правите - спалнята ви трябва да бъде светилище за почивка, в което да се чувствате удобно и спокойно, независимо дали спите или сте будни. Ако не си спомняте кога за последен път сте се наспали добре, ето няколко прости начина, по които можете да превърнете спалнята си в спокойно убежище за сън.

Още: Открийте изненадващите ползи от черешите – яжте повече и се насладете

Изберете разумно цветовете

Може да не го осъзнавате, но цветовете в стаята ви могат да повлияят на съня ви. Ярко оцветената стена може да задейства сетивата ви подсъзнателно - затова изберете успокояващи цветове за спалнята си, като меко синьо, розово, жълто, зелено или почти бяло, които ще ви помогнат да се унесете по-бързо. Това се отнася и за завивката ви: изберете прости, успокояващи шарки.

Психологът по сън Хоуп Бастин знае, че декорът на спалнята е от ключово значение за добрата нощна почивка. „Изследванията са установили, че червеното е вълнуващо, докато синьото насърчава компетентността“, казва тя. "Друго проучване показва, че червеното и жълтото увеличават тревожността в сравнение със синьото и зеленото. Като цяло по-меките и приглушени цветове насърчават спокойствието."

Вземете си добър матрак

Удобното легло и подходящата поддържаща възглавница са безспорно най-важните елементи, които ще ви помогнат да се унесете с лекота. Фондацията за здравословен сън препоръчва главата ви да се държи в „неутрално положение“ - така, както бихте го направили, когато сте изправени с добра стойка.

Премахнете безпорядъка

Стремете се да поддържате стаята си винаги подредена. Преди лягане махнете всички дрехи от пода, поддържайте гардероба си подреден и вратите му затворени през нощта и се опитайте да сведете до минимум мебелите и вещите в стаята.

Направете я зона, свободна от телевизия и технологии

Много специалисти по съня предполагат, че това широко разпространено излагане на синя светлина дълго след залез слънце има основен принос за съвременната епидемия от безсъние.

Телевизорите не принадлежат на спалнята, просто и ясно. Гледането на телевизия преди лягане ще свръхстимулира мозъка ви и ще ви затрудни да изключите и да се отпуснете. Същото важи и за лаптопите или добавянето на офис бюро в стаята ви. Когато сте в спалнята, сънят трябва да е единствената ви грижа, така че дръжте всички тези разсейващи фактори и изкушения далеч от вас.

Изпробвайте аромати, които предизвикват сън

Меки, успокояващи аромати като лавандула и жасмин ще ви накарат да се настроите за сън. Поставете стаен дифузер на скрина си, а ако наистина ви е трудно да заспите, добавете няколко капки етерично масло от лавандула върху кърпичка и я поставете под възглавницата си.

Създайте тиха атмосфера

Дори най-малкото тиктакане на часовника може да прекъсне съня ви. Добавянето на тежки завеси ще ви помогне да заглушите част от уличния шум. Ако не обичате абсолютната тишина, включете вентилатор или машина за бял шум преди лягане (тези звуци имат по-постоянен ритъм, който може да бъде успокояващ, за разлика от нередовните прекъсвания, които могат да предизвикат преминаващите автомобили).

Още: Домашният ви любимец се промъква в леглото ви: Ето какво са открили изследователи

Осигурете правилно осветление

Знаете ли, че светлината може да възпрепятства отделянето на мелатонин - хормон, който действа като естествено лекарство за сън в тялото ви? Поставете тежки завеси или щори, които напълно блокират светлината, за да ви помогнат да се унесете. Светлините от цифровите часовници също могат да нарушат съня, затова ги поставете далеч от лицето си. Тъмната стая ще бъде и по-хладна, което е по-подходящо за сън от горещата и задушна среда.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес