Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 природни чудеса, за които не сте чували

22 ноември 2023, 14:50 часа

Светът е пълен със спиращи дъха природни чудеса, които пленяват човешкото въображение. Въпреки че емблематични места като Гранд Каньон и Големия бариерен риф са широко известни, има и по-малко известни чудеса, които заслужават същото възхищение.

Ето седем природни чудеса, за които вероятно не сте чували:

Пуерто Принсеса, Филипините

Тази подземна река, разположена в провинция Палаван, е обект на световното наследство на ЮНЕСКО и едно от новите седем чудеса на природата. Подземната река Пуерто Принсеса тече през завладяваща пещерна система, украсена със сложни варовикови образувания. Ехото на капещата вода, зловещото сияние на сталактитите и разнообразната екосистема в нея я превръщат в скрито бижу.

Пещерите на светещите червеи Вайтомо, Нова Зеландия

В сърцето на Нова Зеландия пещерите Waitomo Glowworm създават сюрреалистичен, светещ свят. Хиляди светещи червеи излъчват светлина в тъмнината, превръщайки тавана на пещерата в звездна нощ. Разходката с лодка по подземната река предлага вълшебно преживяване, превръщайки я в небесен спектакъл, скрит под повърхността на Земята.

Загадки за чудесата на света, които не познаваме

Tsingy de Bemaraha, Мадагаскар

Tsingy, което на мадагаскарски означава "там, където не може да се ходи бос", се отнася за неземните варовикови образувания в Мадагаскар. Tsingy de Bemaraha е огромна гора от остри като бръснач варовикови игли, които създават сюрреалистичен пейзаж. Преминаването през тази каменна гора е уникално приключение, предлагащо зашеметяващи гледки към местност, която не прилича на никоя друга на Земята.

Окото на Сахара (структура Ричат), Мавритания

Често наричана "Окото на Африка", структурата Ричат е мистериозно геоложко образувание в пустинята Сахара. Видима от космоса, тази масивна структура с формата на биче око се смята за резултат от ерозия, а не за кратер от удар. Концентричните пръстени и сюрреалистичните шарки я превръщат в поразително и загадъчно природно чудо.

Езерото Пангонг, Индия и Китай

Езерото Пангонг е хипнотизиращо високопланинско езеро, разположено на около 14 270 фута надморска височина, на границата между Индия и Китай. Езерото е известно с постоянно променящите се цветове - от тъмносиньо до тюркоазено. Заобиколено от заснежени върхове, езерото Пангонг е спокойна и нестандартна дестинация.

3-те чудеса на света, които може да изчезнат съвсем скоро

Пещерите на Агтелекския карст и Словашкия карст, Унгария и Словакия

Пещерите на Агтелекския и Словашкия карст са обявени за обекти на световното наследство на ЮНЕСКО и представляват трансгранична мрежа от пещери. Тези подземни лабиринти показват зашеметяващи сталактитни и сталагмитни образувания, създавайки сюрреалистичен подземен свят, който обхваща Унгария и Словакия.

Планината Рорайма, Венецуела, Бразилия и Гвиана

Планината Рорайма е висока планина, разположена на тройната граница между Венецуела, Бразилия и Гвиана. Върхът на планината Рорайма, който има отвесни скали от всички страни, често е обвит в мъгла, което засилва мистичното му очарование. Смята се, че тази планина с плосък връх е вдъхновила сър Артър Конан Дойл за романа "Изгубеният свят".

Изследването на тези по-малко известни природни чудеса не само разкрива разнообразните и вдъхновяващи пейзажи на Земята, но и насърчава по-дълбокото разбиране на скритите чудеса на планетата.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес