Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 причини защо трябва да ядете грах много по-често

08 декември 2021, 10:35 часа

По-добро храносмилане

Грахът влияе благоприятно върху храносмилателната система, което се дължи на високото съдържание на фибри, които са много важни за здравето на червата. 

С този лесен трик веднага разбираме дали грахът в буркана е твърд или сладък и мек

Добър източник на желязо

В граха се съдържа голямо количество желязо. Ако в тялото има липса на желязо, то не може да произвежда достатъчно здрави червени кръвни клетки, пренасящи кислород, като консумацията на грах дава на тялото и много енергия.

По-силен имунитет

Грахът е богат на витамин С, което означава, че засилва имунната система, като изненадващо или не, но в 120 грама грах се съдържа половината количество витамин С, от което тялото ни се нуждае за деня.

Полезен за очите

В граха се съдържа лутеин, заради който консумацията на грах също така може да подобри зрението и да пази неговото здраве.

Ползи за сърцето

Съдържанието на неразтворими фибри в граха помага за намаляване на риска от сърдечни заболявания. 

Подпомага отслабването

Грахът е с ниско съдържание на мазнини и калории, което го прави перфектен за всяка диета с цел отслабване, а високото съдържание на фибри в граха също е добър помощни в намалянето на теглото.

Много бърза и много вкусна грахова супа!

По-хубава кожа

Витамин С играе важна роля в производството на колаген и поддържането на кожата стегната и в добър вид, както е и антиоксидант, който предпазва кожата от увреждания.

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес