Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 правила за етикет в супермаркета, които дори добре възпитаните хора не спазват

09 декември 2022, 18:50 часа

Съществуват неписани правила как да се държите в магазина, така че другите хора и вие да се чувствате комфортно.

1. Носете раницата в ръцете си

Всеки от нас е попадал в ситуация, когато тежка раница ни удари в градския транспорт или в магазина. Неприятно, нали? Затова правило номер 1: ако влезете в помещението с раница, свалете я и я носете в ръцете си.

2. Не взимайте празна количка в залата

Има моменти, когато идваш за хляб, но накрая изнасяш половината стока от магазина. Когато разбереш, че две ръце не са достатъчни, естественото желание е да вземеш кошница или количка. Ако в залата има празна, не я взимайте. Тази количка може да принадлежи на друго лице, което пазарува от близкия щанд.

20 правила по етикет, които всеки уважаващ себе си човек трябва да спазва

3. Не оставяйте нетрайна храна на касата

Типична ситуация в супермаркет: клиент, стоящ на опашка, променя решението си да вземе риба или масло, оставя го близо до касата и напуска магазина. Никога не правете това! Ако не искате да го купите, върнете го обратно в хладилника. След няколко часа храната може да се развали и магазинът ще понесе загуби.

4. Когато случайно изпуснем и счупим нещо, се опитваме бързо да избягаме от „местопрестъплението“, страхувайки се, че продавачите ще ни принудят да платим.

Не се притеснявайте, по закон не сте задължени да плащате за счупен артикул, най-вероятно причината е в тесните пътеки. По-добре е да се обърнете и да информирате служителите на магазина за това, така че да почистят „мокрото място“. Някой може случайно да се подхлъзне. Помислете за другите!

14 правила на етикета, които всеки трябва да знае

5. Не гледайте продуктите на други хора

Никой не обича, когато други клиенти преглеждат вашите покупки в количката. Това ви поставя в неудобна ситуация. Не създавайте сами подобен инцидент и спрете да се вторачвате в чуждите стоки.

6. Не оставяйте количката си на паркинга

След като излезете с количката от супермаркета, върнете я на мястото й, не я оставяйте на паркинга. Може да блокира пътя за други шофьори и да създаде аварийна ситуация.

7. Не отваряйте опаковката

Често само описание на опаковката не е достатъчно, искате да видите продукта на живо. Това не трябва да се допуска. Храната може да се развали, да изтече върху други опаковки - загуби и допълнителна работа за продавачите. И други купувачи могат да си изцапат ръцете.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес