Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 малки добрини от непознати, които правят деня ни по-хубав

10 юли 2015, 14:00 часа

Колко малко му трябва на човек, за да се усмихне от сърце! Една мила дума, случайна добрина или чудесен слънчев ден. Най-неочакваните малки жестове оставят най-голяма следа в съзнанието и дават положителен тон на деня ни.

Има нещо наистина специално в това непознат да направи някоя малка добрина за теб, особено когато живееш в България. Това са 10 от най-милите постъпки, които могат да усмихнат деня ти.

1.    Да задържиш вратата
Малката досетливост да се обърнеш назад и да видиш дали зад теб има някой друг и просто да задържиш вратата, докато мине. Нищо чудно в отговор да получиш някоя и друга симпатична усмивка :)

2.    „Наздраве!“
Хубаво е, когато в претъпканото метро се случи така, че кихнеш и някой непознат просто ти каже „Наздраве“. Какво му коства на човек?

3.    Да отстъпиш място

... на възрастен човек, на дама или на когото и да е в градския транспорт. Не е нужно да се налага, направи го от сърце.

4.    Да поздравиш непознат
Знаете как понякога погледите ни неволно се срещат, когато се разминаваме по улицата. Реакцията на другия човек, когато му се усмихнеш неочаквано, е безценна.

5.    Да дадеш предимство
Когато шофираш или пък, когато се разхождаш. Нищо не ти пречи да спреш, да пуснеш шофьора, който се опитва да излезе от малката уличка на големия булевард. Ти губиш 5 секунди от времето си, а подаряваш мъничко човечност. За щастие – тя е заразна! :)

6.    Да помогнеш на възрастен човек с покупките
И не – това не е филмов сценарии, а съвсем нормална постъпка. Повечето възрастни хора живеят сами и дори само фактът, че сте си поговорили с тях, докато носите покупките им, е достатъчна добрина, която повярвайте ми, няма да забравят.

7.    Да услужиш на непознат с няколко стотинки
На всички ни се е случвало в магазина да не ни достигат жълти стотинки, защото не сме преценили стойността на покупките си. Ако човекът до вас ги даде вместо вас, със сигурност ще сте му благодарни за вежливостта.

Това са само няколко примера за това колко е лесно да бъдем човечни и колко малко е нужно, за да подариш доброта. За щастие – тя е заразна, за това предай нататък.

Славея Йорданова
Славея Йорданова Отговорен редактор
Новините днес