Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 признака, по които човек може да разбере, че злоупотребява с власт

11 декември 2022, 18:33 часа

Много хора мечтаят да заемат ръководна позиция. Харесва им факта, че ще имат възможност да управляват много процеси, да вземат отговорни решения, да постигат цели, да получават похвали и награди за показаните резултати.

Придобивайки сила, човек се радва, става щастлив, че е постигнал желаното.

Но не всеки може да издържи теста на властта. Някои хора започват да злоупотребяват с властта, без да го осъзнават. Това може да се установи по някои признаци в поведението си.

Зодиите, които се превръщат в най-лошите шефове

Склонност към приписване на чужди заслуги

Наличието на власт улеснява това. Човек знае на какъв етап е проектът, какво са успели да постигнат колегите. По всяко време той може да вземе инициативата, да постави всичко така, че всичко да бъде постигнато чрез неговите усилия.

Така той ще покаже, че е отличен лидер, че трябва да му се възхищават.

Мислете за вашия имидж, а не за компанията

Човек може да се скара на колеги, подчинени по време на среща, а след това да се хвали, да говори за личните си успехи. При това забравя, че работи в екип, че не се състезава с никого, а върви към обща цел.

Без правила

Заемайки лидерска позиция, човек може да реши, че вече всичко му е позволено. Може да закъснее за работа, може да удължи обедната си почивка, може да си тръгне по всяко време, за да свърши лични дела.

Такъв човек рано или късно ще реши, че е над закона, че може да извършва измами, да лъже партньори.

Вижте какъв тип е вашият шеф и как да се справите с него

Винаги е прав

Лидерът трябва да може да взема решения. Но при всичко това той не трябва да ги счита за правилни по дефиниция, той трябва да може да се вслушва в мнението на своите подчинени, в тяхната аргументация.

Ако човек не прави това, ако дава заповеди, без да слуша критиката, без да я възприема, тогава той очевидно злоупотребява с властта си.

Желанието да унижиш другите

След получаване на висока позиция отношенията на човек с колегите ще се променят. Той ще ръководи дейността им, ще казва какво да правят и как. Това е съвсем естествено. Но в един момент може да реши, че има право да унижава подчинените си, да им крещи за грешки, гафове.

Токсичен шеф: Топ 5 правила как да се държите с него

Използване на позицията за лична изгода

Този знак е най-очевиден. Човек може да поиска от подчинените да се занимават с личните му дела, може да им даде инструкции, които нямат нищо общо с работата.

Той може да принуди хората да се съсредоточат върху задача, която е важна лично за него, а не за компанията. Не го интересува, че това ще попречи на постигането на общите цели.

Тези знаци предупреждават. Ако човек ги забележи при себе си, тогава той трябва да преразгледа отношението си към работата, към своите задължения и права. Ако спре навреме, може да спаси позицията и репутацията си.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес