Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 признака, че душата ви е изтощена - не ги пренебрегвайте

05 януари 2023, 20:22 часа

В съвременния свят хората се уморяват много по-бързо от обикновено. Енергията ни бързо изчезва поради повишения информационен фон, постоянните дребни проблеми и злобата в бизнеса. Всичко това води до изтощение на душата. Ето няколко сигнала, че това ви е сполетяло и вас.

1. Още от сутринта сте уморени

Сънят е най-добрият начин за почивка за всеки от нас. Сънят помага за рестартиране на ума, изчиства работната памет на мозъка и ни дава възможност да продължим да следваме целите си, докато изразходваме силите, възстановени през нощта.

Ако човек стане сутрин с усещането, че изобщо не си е отпочинал, това вероятно е сигнал, че настъпва състояние на изтощение. Не бъркайте това с липсата на сън, тъй като често ни се спи рано сутрин и в това няма нищо лошо. Важно е да се следи емоционалното състояние. Ако сутрин изпитвате апатия, значи душата ви има спешна нужда от почивка в глобален смисъл. Трябва да помислите за почивка и смяна на обстановката.

Хората със скрита депресия много често имат някои от следните навици

2. Вие наистина искате промяна

Това също е важен знак, че душата ви е много уморена. Ако мечтаете за различен живот всеки ден, всяка минута, това определено показва, че не сте на мястото, където трябва да бъдете.

Вероятно изпитвате неистово желание да изчезнете от очите на всички, които ви заобикалят, и да спрете да общувате с хората, които виждате на работа. Някой си представя себе си на пустинен остров, а някой мечтае да отиде на пътешествие. Ако жадувате за промяна, това не е случайно.

3. Не можеш да спиш

Нека отново да поговорим за съня. Ако изведнъж се появи безсъние или не можете да заспите много дълго време, това може да показва, че душата ви е много изтощена и трябва да се презареди.

Как да се справим с празничната депресия?

4. Усещате необяснима болка

Ако имате болки в главата, ставите и мускулите, но лекарите не могат да ви  диагностицират, най-вероятно душата ви е толкова изтощена, че нейната слабост се отразява във вашето физическо състояние. Това се случва и то достатъчно често.

5. Дълбока самота

Ако се чувствате като чужденец на този свят и сте свикнали да гледате на хората около вас като на хора, които се фокусират само върху дребни проблеми, тогава може да имате проблеми с душата. Същото важи и за ситуации, в които човек си задава въпроси като: „защо живея?“, „Защо щастието не съществува?“, „Какъв е смисълът на съществуването?“. Това показва, че човекът има екзистенциална криза. От своя страна тази криза може да бъде причина за психическо изтощение.

Тези симптоми са знак за скрита депресия!

6. Изобщо не изпитваш радост

Ако не си спомняте последния път, когато сте се смели от сърце или сте направили нещо, което ви е доставило щастие. Ако се занимавате с това, което можете да наречете любимото си хоби, но то не ви дава никакви ярки и положителни емоции, тогава е възможно умствените ви сили да са на изчерпване.

Вместо радост психически слабите хора изпитват страх, апатия, срам и вина. Тези чувства много бързо изчерпват вътрешните ни енергийни резерви. Ако живеете в миналото и не можете да се откажете от това, което е станало с вас, това неизбежно ще ви доведе до опустошение.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес