Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 нагласи, които наистина ви пречат да постигнете успех

12 юни 2024, 08:45 часа

Психологът Анна Бабич ни разказва какво наистина ни забавя от постиженията! Лесно е да хвалите близките си, но когато става въпрос за вас самите, по някаква причина има само една критика. Защо се случва това? Нека разгледаме темата заедно с психолога Анна Бабич.

Защо се фокусирате върху негативното?

Нежеланието да забележите и признаете резултата е обезценяващо. Изключваме постигнатото и насочваме цялото си внимание към това, което се е провалило. Изпращаме към себе си сигнала: „Щом не съм могъл да се справя, значи съм безполезен“.

Трябва да се научим да забелязваме успехите си - това, което имаме в обективната действителност: време, разстояние, количество и т.н. Кажете си например не „Избягах по-малко, отколкото трябваше“, а „Избягах 15 километра!“. Признайте факта на това постижение и си благодарете за него.

Похвалата е живата вода на самочувствието. Без способността да се хвалим е невъзможно да стигнем до състоянието „Аз съм добре“. Ние не се обиждаме от злоба. Имаме блокиращи, обезценяващи нагласи в главите си, които са се пренесли в зряла възраст от детството. Те са били формирани от родителите, обществото и културата. Нека да премахнем тези вредни убеждения. И заедно ще формулираме нови, полезни и продуктивни.

Милионери споделят три от най-важните уроци за своя успех

1. Хваленето е лошо

Нека си припомним фактите. Направихте ли отчета? Направил си го! Избягахте маратон? Пробягал си го! Направихте ли закуска? Направихте я! Тези резултати въображаеми ли са? Не, те са реални. Справяте се чудесно. Самоодобрението не е свързано с хвалене. В този случай то е констатация на реалността.

2. Не съм достоен/а за похвала

Когато човек има навика да обезценява постиженията си, той никога няма да бъде доволен от резултатите си. Човек трябва да се научи да се фокусира върху това, което е, а не върху това, което не е!

Може би сте написали по-малко страници за дипломата си, отколкото сте планирали. Или пък не четете толкова, колкото ви се иска през този месец. Но вие го правите, не спирате да го правите. Напредъкът към даден резултат трябва да бъде признат, в противен случай няма да имате мотивацията и енергията да продължите.

3. Отвън навътре

Нескромно е да се хвалите. Мисля, че на много хора им е казвано това, нали? Интересно, кой може да види отстрани как се чувствате, когато преодолеете умората и дадете най-доброто от себе си, за да постигнете резултат? Един възрастен човек трябва да познава собствените си достойнства. Необходимо е да разчита на себе си, а не на другите. Ако делегирам оценката за себе си на други хора, винаги ще разчитам на тяхното мнение. Също така скромността ражда бедност. Ако това ви устройва - не излизайте от сянката.

4. „Не мога да се похваля, защото често греша“.

Ако чакаме, докато най-накрая станем безгрешни, ще отидем на онзи свят, без да чуем някога добра дума от себе си. Да, всички правим грешки, но те не отменят наградата и самоуважението за това, което сме успели да постигнем.

5. Аз не заслужавам одобрение

Похвалата като компонент на доброто отношение към вас не е нещо, което трябва да се заслужи. Същото е и със самоодобрението - аз вече съм добър такъв, какъвто съм. Това е основният принцип на безусловната любов - аз обичам детето си просто защото се е родило. То не трябва да избива любовта от мен с постиженията си. Важно е да се научите да се отнасяте към себе си по същия начин.

100 МОТИВИРАЩИ цитата, които ще ви настроят на вълна УСПЕХ - част 2

6. Ще бъда високомерен

Какво ще стане, ако отношенията ни с хората се променят, след като обикнем себе си безусловно? Тогава ще престанем да измъчваме майките, близките и колегите си с молби и искания за похвала.
Умението да одобряваме себе си дава спокойствие и увереност. Отношенията с хората ще бъдат по-добри и по-стабилни. И човек - лесен за общуване, искрен, неподправен, какво високомерие има.

Лечебна практика „Похвалете и одобрете себе си“.

1. Обърнете внимание на това, което е достойно за одобрение и похвала. Погледнете отвън на днешния ден, седмица, месец, настоящия период от живота.

2. Разпознайте всяка величина на дадено събитие. Важно е да се научите да одобрявате себе си не само за маратона, който сте успели да пробягате, но и за най-незначителните случаи. Този навик трябва да се превърне в ежедневие.

3. Дайте си разрешение да изпитвате радост и удовлетворение. Позволете на удоволствието от себе си да влезе в сърцето ви, позволете на това топло, приятно усещане да се разпространи вътре като гъст карамел върху торта.

4. Кажете си на глас или на себе си: „Гордея се, че съм...“, „Благодаря, че съм...“. Придружете това с движение или жест: можете да се погалите, прегърнете, погалите.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес