Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 мъдри "бабини" съвета, които са актуални и днес

12 юли 2024, 07:45 часа

Съветите на „баба“ за дома, цветната и зеленчуковата градина не спират да бъдат актуални и в наше време. Тези мъдри наставления не само помагат в ежедневието, но и запазват традициите за грижа за дома и природата. Нека да разгледаме някои практически съвети, които все още се използват.

Какъв съвет на „баба“ винаги е уместен?

1. Разширяване на тесни обувки без затруднения

Новите обувки често са малко тесни. Вместо да страдате от мехури, последвайте съвета на баба си: напълнете найлонов плик с вода, завържете го здраво и го поставете в обувките си. Поставете обувките във фризера за една нощ. Когато водата замръзне, тя разширява материала на обувката, придавайки й удобен размер без деформация.

8 ценни бабини съвети, които ще ви накарат да преосмислите живота си

2. Поддържайте влажността в къщата с мокро пране

През зимата сухият въздух в дома ви може да има отрицателно въздействие върху вашето здраве. Лесен начин за овлажняване на въздуха е да закачите влажна хавлиена кърпа на радиатора. Постепенното изпаряване на влагата ще помогне да се поддържа оптимално ниво на влажност в помещението, без да е необходимо да се използват скъпи овлажнители.

3. Триковете на баба за чистота и блясък

Почистване на огледала: Стари вестници или хартиени кърпи работят чудесно за премахване на мръсотия от огледала. Намокрете вестника с вода, избършете огледалото и го подсушете, за да избегнете появата на ивици.

Почистване на душ слушалка: Използването на оцет помага за премахване на котления камък от дупките в душ слушалката. Просто накиснете приставката в оцет за една нощ и след това изплакнете обилно.

4. Пране и сушене на вещи

За да запазите вещите в добро състояние, обърнете ги наопаки преди пране. Това помага да се почисти равномерно и да се избегне повреда на тъканта. По-добре е да разположите плетените неща върху равна повърхност, за да изсъхнат, за да не се разтягат.

Най-добрите бабини рецепти за богата реколта от чушки

5. Отглеждане на стайни растения

Бабите отглеждаха стайни растения от издънки и семена, без да се налага да купуват разсад. Този метод все още е актуален - издънките и децата на растенията се вкореняват по-добре и по-бързо от възрастните разсад.

6. Мариноване на краставици по стария начин

Хрупкавите краставици в буркани са резултат от правилната сол. Изберете краставици, които са еднакви по размер, накиснете ги в ледена вода преди мариноване и добавете ароматни билки за най-добър вкус и дълготраен срок на годност.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес