Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 места, които със сигурност пропускате, когато нанасяте слънцезащитен крем

01 юли 2023, 11:00 часа

Преди да излезете навън, може да имате навика да нанасяте SPF върху лицето, ръцете и краката си. И това е начало, но не спирайте дотук. Слънцезащитният крем трябва да се използва ежедневно, независимо от времето, и да се нанася отново на всеки два часа.

Някои места като скалпа, устните, ушите, шията и гърдите са склонни да бъдат пренебрегвани, или защото нанасянето на слънцезащитен крем върху тях е неудобно, или защото зоната не изглежда достатъчно податлива на слънчевите лъчи. Но много от тези области са места с висок риск от рак на кожата.

Според експертите за борба с рака на кожата, ако имате пет или повече слънчеви изгаряния, рискът от меланом, потенциално смъртоносна форма на рак на кожата, се удвоява. Но ежедневната употреба на SPF от 15 или по-висок намалява този риск с 50%, така че е важно да нанасяте слънцезащитния си крем навсякъде, където слънцето огрява.

Нуждаете се от друга причина да се заредите със SPF? Помислете за други дългосрочни ефекти на UV лъчите върху кожата ви. 20% от стареенето на кожата може да бъде по вина на слънцето. Но едно проучване установи, че хората, които съобщават за ежедневна употреба на слънцезащитен крем с SPF 15 или по-висок, показват 24% по-малко стареене на кожата от тези, които не го правят постоянно.

Кой слънцезащитен крем е подходящ за вас?

Всеки слънцезащитен крем е по-добър от никакъв!

Работят ли всъщност слънцезащитните пудри за лице?

1. Уши

Благодарение на всичките им гънки, ушите не са най-лесното място за нанасяне на слънцезащитен крем. Но те са доста огрявани от слънцето, така че не ги пропускайте (да, дори ако имате дълга коса).

Но не нанасяйте лосион само върху мекичката част. Зад ушите, включително гънката зад ухото, също е често срещано място, където се образуват ракови заболявания на кожата.

Нанесете широкоспектърен слънцезащитен крем със SPF 30 или по-висок, за да минимизирате риска и се уверете, че сте покрили всички области на ушите, отпред и отзад. Също така е добра идея да носите шапка с периферия и да търсите сянката, където можете.

2. Скалп

Ако мислите, че косата ви защитава скалпа ви, помислете отново. Скалпът е най-високата точка на тялото и следователно е по-вероятно да изгори от други области. За да се предотврати рак на кожата, SPF винаги трябва да се прилага върху скалпа и линията на косата. Въпреки че ракът на кожата на скалпа не е често срещан, той представлява 2 до 5% от всички кожни меланоми, показват изследвания. Шапката очевидно може да помогне и тук.

3. Клепачи

Кожата около очите ви е тънка и това я прави податлива на рак на кожата, както и признаци на стареене, като бръчки и слънчеви петна. Ракът на кожата на клепачите представлява до 10% от всички видове рак на кожата.

Много хора се въздържат от нанасяне на SPF върху клепачите поради чувствителността на зоната. За защита без парене изберете минерален слънцезащитен крем, който съдържа титанов диоксид или цинков оксид - можете да намерите такъв, който е формулиран за чувствителна кожа.

И накрая, не забравяйте вашите слънчевите очила. Избирането на чифт слънчеви очила, които предлагат UV защита, е страхотна инвестиция и може да помогне за допълнителна защита на клепачите от рак на кожата и признаци на стареене, които се ускоряват от слънчевите лъчи.

За да не съсипете почивката си: Какво може да замени слънцезащитния крем?

4. Устни

Може да не мислите за устните си като за кожа, но те са и там също може да се развие рак на кожата. За щастие защитата на тази област е проста. Всичко, от което се нуждаете, е балсам за устни със SPF 30 или по-висок. Използването на балсам за устни със SPF е добра практика за предотвратяване на развитието на рак на кожата и бръчки в областта.

Най-трудната част ще бъде да запомните да го нанасяте през целия ден. И ако нямате балсам за устни върху себе си, не се стресирайте, просто пренесете слънцезащитния крем за лице върху устните.

5. Шия и гърди

Може усърдно да нанесете слънцезащитен крем върху лицето си, преди да излезете, но не забравяйте да покажете и на врата си малко любов. Вратът и гърдите също са горещи точки за рак на кожата и трябва да обърнете внимание на тези области.

6. Краката

Освен ако не носите обувка с пълно покритие като маратонки, краката ви може да поемат много лъчи. От друга страна, стъпалата на краката ви обикновено са по-защитени поради дебел слой мъртви кожни клетки. Но ако долната част на краката ви по някакъв начин бъде изложена на UV светлина - например, ако лежите боси на плажа трябва да нанесете SPF и там. Три до 15% от меланомните ракови заболявания на кожата се появяват на стъпалото или глезена, показват изследванията.

Хората често не знаят, че имат бенки по краката или пръстите си, така че е добра идея редовно да си правят преглед на кожата и да проверяват тези места, които лесно се пропускат.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес