Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 фрази, които могат да съсипят връзката ви

15 юли 2022, 09:06 часа

Здравата връзката се крепи на взаимно уважение, честност, компромиси... не само на страст, чувства и емоции.

За да имате здрава и хубава връзка трябва постоянно да работите както над себе си, така и над вашата връзка. Всеки има нужда да усеща взаимност,  уважение, подкрепа и разбиране. За съжаление и при най-добрите връзки се случва понякога да дадем воля на емоции, лошо настроение, да избухнем... Да кажем неща, които не мислим, но с които нараняваме... и така рушим нашата връзка. Ето 6 фрази, с които да внимаваме и ако може да не ползваме:

1. Ти си виновен/виновна (че има нещо счупено, че има неплатени сметки, че детето е болно) – вменяването на вина не помага нито на вас, нито на него/нея, нито на вашите отношения.  Даже напротив,  по този начин започвате да се отдалечавате един от друг. „Имам нужда от теб, от помощта ти“ е много по-добър вариант.

2. Кой ще те вземе теб (ако не бях аз да те взема) – подценяването на партньора, и то директно, особено казано пред други хора, показва в най-добрия случай презрение и подценяване. А това не работи в полза на вас и вашите отношения, нали?

3. Изричането на обиди („Ти си смотаняк, глупак, идиот,... нищо не става от теб...“) показва наличие на сериозен проблем в общуването и че партньора ти е наранен от теб. Налага се спешно и открито да поговорите.

4. Нищо не можеш да свършиш като хората – партньорът ти е многократно разочарован от теб и понякога такива фрази са като зов за помощ (той/тя усеща отдръпване от твоя страна, абдикиране от задълженията ти и може би това е начин заобиколно да те помоли за помощ и внимание.

5. Как можеш да кажеш (да направиш) такава глупост – най-бързият начин да накараш човека срещу теб да се почувства глупав и излишен. Вместо това може да му обърнем специално внимание,  да се опитаме да разберем защо е казал или направил дадено нещо.

6. Прави каквото искаш - с тази фраза показваме пълна незаинтересованост към партньора като личност, към неговите действия, мисли, чувства... към бъдещето на нашите отношения.  Може да е казано в момент на яд... но определено боли, когато нашият партньор показва пълно равнодушие към нас.

Когато можем е нужно да говорим, да видим какъв е проблемът, вместо да търпим обиди и незаинтересованост, или ние самите да обиждате и/или да игнорираме човека до нас.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес