Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

50 години след началото: Какво се случва със строителството на магистрала "Хемус"?

31 май 2024, 12:00 часа

Докъде е изпълнена автомагистрала "Хемус", какво точно ще се прави по всеки участък в детайли и кога, в кои периоди не е правено нищо – на тези депутатски въпроси отговори регионалният служебен министър Виолета Коритарова-Касабова няколко месеца след като се навършиха 50 години от началото на строителството на аутобана.

В участък 1 от АМ „Хемус“ не са извършвани строително-монтажни работи в периода от 14.11.2023 г. до 28.03.2024 г., поради неблагоприятни климатични условия. На 28.03.2024 г. е подписан Акт за установяване състоянието на строежа и продължаване на строителството.

В участък 2 не са извършвани строителни работи в следните периоди: от август 2022 до 15 декември 2022 г. (за 47 календарни дни), поради промяна на нивелетата в участъци от магистралата и промяна на малки съоръжения; от 15 декември 2022 г. до 31 декември 2023 г. (за 126 календарни дни), поради промяна на нивелетата в участъци от магистралата и промяна на малки съоръжения; от 23 юни 2021 г. до 8 август 2022 г. (за 411 календарни дни), поради процедура по издаване на допълнения към разрешенията за строеж. Още: Индексации за милиони на договорите за "Хемус" и пътя Видин - Ботевград

С началото на строителния сезон е възстановено строителството на три участъка от АМ „Хемус“, в отсечката от пътен възел „Боаза“ до връзката с път Плевен - Ловеч. Трасето е с обща дължина от около 52 км и се очаква то да е готово до края на 2026 г.

Степен на завършеност на участъците от АМ „Хемус“  

Участък 1 с от „Боаза“ до пътен възел „Дерманци“, при пресичането с път Луковит-Угърчин. Той е с дължина 15,26 км. В него има два пътни възела, които ще осъществяват връзката с бъдещата магистрала - п. в. „Боаза“ при км 88 и п. в. „Дерманци“ при км 98.

До момента са изпълнени около 68% от предвидените строително-монтажни работи. Завършените дейности в участъка включват реконструкция на електропреносната мрежа при км 96 и на водопровода за село Торос. Извършени са земни и пътни работи, кофражни, армировъчни, бетонови и асфалтови дейности. Направена е реконструкция на два електропровода - „Грънчаров“ и „Лазар Станево“. Изпълнени са довършителни работи по електрозахранването на пътен възел „Дерманци“.

В участъка ще бъдат построени два виадукта съответно с дължина 352 м и 350,60 м и четири моста над река Вит. Ще бъдат изградени общо 6 селскостопански подлеза и надлеза и още толкова при пресичането с други пътища от републиканската и общинската мрежа. Площадка за отдих ще бъде изградена от двете страни на магистралата при км 94. Планира се строително-монтажните дейности в участъка да приключат до края на 2024 г.

Участък 2 е от края на п. в. „Дерманци“ до км 122+260, включително п. в. „Каленик. Дължината му е 19,2 км.

До момента са изпълнени около 23,5% от предвидените строително- монтажни работи. Завършени са изкопите на скални и земни почви за изграждане на пътен насип, съоръжения, колектори, армонасипни конструкции, ревизионни шахти и тръбни водостоци. Още: Министър Коритарова: Първият участък на АМ "Хемус" ще е готов до края на годината

Работи се по съоръженията при км 116 и при км 117, като са положени пилоти, подложен бетон, насипи от подходящи почви за основи, бетон за надпилотен ростверк и надпилотни шапки за ригели. Монтирани са специализирани платформи за изграждане на мостово съоръжение.

В участъка ще бъдат изградени два пътни възела - „Угърчин“ и „Каленик“, също така 7 големи съоръжения при пресичания със селскостопански пътища и пътища от републиканската мрежа, 4 селскостопански подлези и надлези. При км 119 трасето минава през скалист масив и там ще бъде изграден тунел с две отделни тръби, с дължини съответно 387 м и 383,50 м.

Предвидено е строителство на площадки за отдих. Прогнозният срок за приключване на строителството е краят на 2026 г.

Участък 3 включва отсечката от края на п. в. „Каленик“ до връзката с път Плевен - Ловеч, включително пътен възел „Плевен“. Общата дължина е 17,08 км.

Изпълнени са около 53% от строителните дейности. В момента се работи в отсечката между 132 и 139 километър. Оформят се скатове, изгражда се колектор и дренаж. Изпълняват се бетонови работи по отводняването на пътни връзки на п.в. „Плевен“.

В отсечката е предвидено строителство на 9 големи съоръжения при пресичания със селскостопански пътища и отсечки от републиканската пътна мрежа. Ще бъдат изградени две зони за отдих от двете страни на магистралата с обща площ 13,3 дка, с места за паркиране на тежкотоварни и леки автомобили и др. Срокът за изграждане на участъка е 2026 г.

Участъци 4 (с дължина 26,8 км в области Плевен и Ловеч), 5 (с дължина 23,2 км в областите Ловеч и Велико Търново) и 6 (с дължина 32,6 км в област Велико Търново) са теренно осигурени.

След извършен одит по пътна безопасност на етап технически проект, на 17.05.2024 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ изиска от изпълнителя преработване на проектната документация спрямо забележките в него и актуализиране на съгласувателната преписка.

Следва изготвяне на Комплексен доклад за оценка на съответствието и издаване на разрешение за строеж за всеки участък. Срокът за изготвянето на Комплексен доклад е един месец за всеки участък. Проектите трябва да се утвърдят от АПИ, после от МРРБ, следва да се издаде разрешение за строеж за всеки участък и откриване на строителна площадка.

За участъци 7 (с дължина около 42 км в областите Велико Търново, Русе и Търговище) и 8 (с дължина 33,4 км в областите Търговище и Разград) е проведена екологична процедура и е постановено решение по ОВОС от 2015 г. В процеса на проектиране е установено, че се налага ситуационна и геометрична промяна на одобреното трасе. Следват допълнителни екологични процедури, проектно и теренно обезпечаване и започване на строителството. За двата участъка е възприета концепция за разделяне на подучастъци с цел по-бързи темпове на процедурите по разрешение за строеж. Всеки участък е разделен на 3 подучастъка.

-        При проектиране на подучастък 7.1 се налага промяна в геометричното и ситуационно решение спрямо оцененото с решение по ОВОС от 2015-та година трасе. Има предписана процедура да се прецени необходимост от ОВОС, която в момента се възлага. Поради възможност да бъде недопустимо с режимите на опазване в защитена зона „Янтра“, техническото решение трябва да се оптимизира допълнително. Още: Министър Цеков: Близо 2,5 млрд. лв. за магистрали, пътища, ВиК проекти, саниране и проектиране в бюджета за догодина

-        За подучастък  7.2 се предвиждат значителни промени. Поради това АПИ ще изготви ОВОС, без да преминава през преценка на необходимост.

-        За подучастък  7,3 промените са незначителни, за което е уведомен компетентният орган по околна среда и водите. Към момента няма произнасяне от негова страна.

-        За подучастък  8.1 предстои промяна в геометричното и ситуационно решение.

-        За подучастък 8.2 изпълнителят е предложил вариантни решения за трасе, които се разглеждат от възложителя.

-        За промените в проекта за подучастък 8.3 има положително становище от Министерството на околната среда и водите, което позволява изработване на технически проекти и проект на подробен устройствен план. Следва издаване на разрешение за строеж и подписване на Протокол образец 2а за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия.

Срокът за изпълнението на участъци 7 и 8 е 36 месеца.

За участък 9 (с дължина 11,9 км в областите Търговище и Разград) има оценителски доклад за отчуждаване на имотите. На 15 май т. г. МС взе решение, с което са осигурени 1 301 121 лв. за отчуждаване на засегнатите имоти. Срокът за строителство е 30 месеца.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес