Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5-те задължителни въпроса, които трябва да зададете при оглед на жилище

03 февруари 2022, 13:00 часа

Ако сте от хората, които търсят нов дом за своето семейство, то сигурно вече знаете, че намирането му не е никак лесна задача. Независимо дали искате да купите или да наемете апартамент или къща, вие трябва да отделите много време за търсене в интернет, разговори с различни брокери и разгледате поне няколко жилища, преди да изберете новият си дом. Освен това има и много важни въпроси, които трябва да им зададете и да изясните, преди да се спрете и купите даден имот. И така, кои са 5-те задължителни въпроса при оглед на едно жилище:

1.Може би първото нещо на което всеки купувач обръща внимание, когато си търси жилище е локацията. Местоположението е много ключово, но също така е много важно и какво има в района, който сте си избрали. Разпитайте брокера дали наблизо има училище и детска градина, защото ако имате деца, това е много важно. Поинтересувайте се къде е най-близката спирка на градския транспорт, какъв вид комуникации можете да използвате, за да отидете бързо до друга част на града и има ли в близост магазин, от където ще можете да пазарувате необходимите ви продукти.

2.Изложението също е от голямо значение при покупката на жилище. Обърнете внимание дали апартамента е с южно или източно изложение, дали е външен или междинен, защото всички тези фактори имат значение за отоплението му, а оттам и за сметките през зимата. Среден апартамент с южно изложение, винаги ще бъде топъл и слънчев, а такъв с източно или западно е идеален за отглеждане на цветя. Северното изложение е идеално през лятото, защото в дома ви винаги ще бъде прохладно, но за сметка на това през зимата, сметките ви за отопление ще бъдат доста високи.

3.Един от най-важните документи за едно жилище и първият, за който трябва да попитате е акт 16. Той удостоверява, че сградата е приведена в експлоатация и може да се обитава, както и че са уредени всички въпроси, свързани с водоснабдяване, канализация, електрификация, газификация и т.н.

4.Разгредайте внимателно документите, съпътстващи продаваното жилище и обърнете внимание на квадратурата му. Попитайте каква е чистата площ на жилището, с която ще разполагате и която трябва да обзаведе. В нотариалните актове винаги се упоменава чистата застроена площ на апартамента и тази, заедно с прилежащите общи части, като дворно място и стълбище.

5.Плащането също е много важен въпрос при покупката или наемането на жилище. При покупката се съставя предварителен договор, в който е упоменато каква част от договорената цена ще се плати при съставянето му и как ще се изплати останалата сума. При наемането на жилище вариантите са два – Плащане на наема по банков път, по сметка на наемодателя или на ръка, ако той държи да получава парите си по този начин.

 

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес