Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 причини за промяна на размера на гърдите

13 юли 2024, 16:00 часа

Промяната на размера на гърдите може да се дължи на различни фактори, които влияят както на външния вид, така и на личния комфорт. Ето пет често срещани причини за колебания в размера на гърдите:

Хормонални промени

Хормоналните промени през живота на жената могат да окажат значително влияние върху размера на гърдите. По време на пубертета тялото претърпява хормонални промени, които стимулират развитието на гърдите. Естрогенът играе ключова роля в този процес, като насърчава растежа на тъканта и каналите на гърдата.

По подобен начин колебанията в нивата на естроген по време на менструалния цикъл могат да предизвикат временни промени в размера и чувствителността на гърдите. Бременността е друго значимо хормонално събитие, което води до уголемяване на гърдите, тъй като тялото се подготвя за кърмене. Обратно, по време на менопаузата намаляването на нивата на естроген може да доведе до намаляване на размера и плътността на гърдите.

Промени в теглото

Колебанията в телесното тегло могат да окажат пряко влияние върху размера на гърдите. Гърдите са съставени от мастна тъкан, както и от жлезиста тъкан, и промените в общия процент на телесните мазнини могат да доведат до промени в размера на гърдите.

Повишаването на теглото обикновено увеличава размера на гърдите, тъй като мазнините се натрупват в гърдите, докато отслабването може да доведе до намаляване на размера на гърдите, тъй като мастните запаси намаляват. Тази връзка между теглото и размера на гърдите често се взема под внимание при лица, които претърпяват значителни промени в състава на тялото.

Как да решим проблема с увисналите гърди?

Бременност и кърмене

Бременността води до значителни промени в размера и формата на гърдите поради хормоналните колебания и подготовката за кърмене. С напредването на бременността гърдите обикновено се уголемяват, за да се подготвят за производството на мляко. След раждането гърдите могат да продължат да променят размера и формата си по време на кърменето. Процесът на кърмене кара гърдите да набъбват, тъй като се пълнят с мляко, а след прекратяване на кърменето гърдите могат да намалят размера и твърдостта си.

Хирургия на гърдите

Козметичните и реконструктивните операции на гърдите могат да променят размера и формата на гърдите. Увеличаването на гърдите включва използването на импланти за увеличаване на размера на гърдите, докато операцията за намаляване на гърдите намалява обема на гърдите.

Тези процедури се избират по различни причини, включително естетически предпочитания, коригиране на асиметрията или облекчаване на физическия дискомфорт, като например болки в гърба, причинени от прекалено големи гърди. Реконструктивните операции след мастектомия също имат за цел да възстановят размера и формата на гърдите.

Медицински състояния

Някои медицински състояния могат да повлияят на размера на гърдите. Например хормонални нарушения, като синдром на поликистозните яйчници или нарушения на щитовидната жлеза, могат да предизвикат промени в размера на гърдите поради хормонален дисбаланс. Освен това доброкачествените състояния на гърдите като фиброаденоми или кисти могат да доведат до временни промени в размера на гърдите или чувствителност. Ракът на гърдата и леченията, като химиотерапия или лъчетерапия, също могат да повлияят на размера и външния вид на гърдите.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес