Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 начина да се отървете от изпотяването в жегата

30 юли 2024, 17:09 часа

Стана известно, че има няколко начина, които да помогнат в борбата с обилното изпотяване при горещо време. Човешкото тяло има около три милиона потни жлези. Когато термометърът достигне високи положителни стойности, в тялото ни се задейства механизмът за „кондициониране“. С други думи, тялото се опитва да се охлади чрез изпотяване. Самата пот няма мирис - тя е просто воден разтвор, съдържащ соли и органични вещества. А неприятният „аромат“ се причинява от бактерии, разположени на повърхността на кожата.

Имайте предвид, че ние събираме най-новите научни доказателства и мнения от уважавани здравни експерти. Но не забравяйте: само лекар може да ви постави диагноза и да предпише лечение.

Въпреки че сега на пазара има много дезодоранти, има случаи, когато дори те се провалят. За да подобрите ефекта им, можете да използвате народни методи, които помагат за неутрализиране на миризмата на пот.

Жега идва. Най-добрите стратегии срещу нея са...

Чай от градински чай

Учените, които са изследвали явлението хиперхидроза, с други думи, прекомерното изпотяване, са открили, че чаша с градински чай ще помогне за намаляването му. Благодарение на съдържащите се в него флавоноиди, танини, алкалоиди, урсолова киселина и олеинова основа значително се намалява обилното отделяне на влага от тялото.

Талк

Талкът и бебешката пудра могат да се използват не само за предотвратяване на напукване на кожата на бебетата. Тези продукти са подходящи и за възрастни поради способността си да абсорбират влагата. Просто трябва да нанесете малко от веществото върху зоните с повишено изпотяване. За да постигнете освежаващ и охлаждащ ефект, можете да използвате талк с мента или ментол. Единственият минус е, че слоят прах ще трябва да се подновява през целия ден.

Жега и ниско кръвно - ето как да се справим с проблема

Ябълков оцет

За да избегнете потта да развали настроението ви през деня, можете да намажете подмишниците си с ябълков оцет през нощта, да го измиете сутрин под душа и след това да третирате зоните на изпотяване с дезодорант.

Във всеки случай, преди да използвате един или друг метод, трябва да се консултирате с лекар, тъй като хиперхидрозата „сигнализира“ за наличието на сериозни заболявания или менопауза.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес