Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

2 пъти по бързо варене на картофи, ако добавите това към водата

27 септември 2023, 10:00 часа

Има един универсален метод за бързо приготвяне както на обелени, така и на картофи, които не са белени. Състои се в заливане с вряща вода, а не със студена.

2 пъти по бързо ще се сварят картофите, ако добавите масло!

Когато течността започне да кипи отново, добавете малко сол и масло (една супена лъжица ще бъде достатъчна), след което намалете котлона. Поради факта, че в тенджерата се образува плътен маслен филм, картофите ще се сготвят за няколко минути.

За да сварите картофи, можете да използвате мултикукър. Основното предимство на този кухненски уред е, че можете веднага да добавите всички съставки, необходими за приготвяне на избраното от вас ястие в купата и да го оставите да се готви, като настроите таймер. По това време можете да правите други неща, без да се притеснявате, че водата ще изври или картофите ще се сварят.

6 съставки, които ще направят варените картофи невероятно вкусни

Варенето на зеленчуци на пара отнема не повече от 20 минути. Това време е достатъчно да омекне, но да не се препече, да запази консистенцията си и всички витамини, включени в състава.

Моля, обърнете внимание: ако имате нужда от картофи като съставка за салата, препоръчваме веднага да нарежете суровия зеленчук на малки кубчета и след това да го залеете с гореща вода. Колкото по-малки са парчетата, толкова по-бързо ще се свари зеленчукът. Средно този метод на готвене отнема 10-15 минути.

Ако имате микровълнова печка, не забравяйте да я използвате за бързо приготвяне на картофи. Няма нищо сложно в това. Всичко, от което се нуждаете, е обикновена найлонова торбичка. Измийте картофите, обелете ги (ако е необходимо), сложете ги в торба, добавете малко сол и слънчогледово масло (около чаена лъжичка), завържете и направете няколко дупки, така че въздухът да излиза от торбата. Поставете картофите в микровълновата фурна, нагласете я на пълна мощност и оставете да се готви за около седем до десет минути. Можете да проверите готовността с помощта на клечка за зъби или дървен шиш - те трябва да влязат в зеленчука без проблеми.

Ако нямате под ръка микровълнова фурна и ви трябват картофи за приготвяне на салата, опитайте следния метод: изберете средно големи грудки (едрите могат да останат сурови вътре), измийте ги и ги поставете в тенджера със студена вода. Посолете леко, за да заври течността по-бързо и сложете на котлона. За да обелите бързо сварените картофи с кората, след като са готови, ги поставете в студена вода - така корите ще се отлепят по-лесно.

Картофи с чесън и копър: Така ги правят в добрите ресторанти

Полезни съвети:

• Старайте се да избирате за готвене грудки с еднакъв размер – това е гаранция, че картофите ще се сготвят равномерно и вътре няма да има сурови участъци.

• Нарежете картофите възможно най-ситно, ако ви трябват за супа или салата – това ще помогне на зеленчука да се свари по-бързо.

• Не проверявайте готовността на картофите с нож - под неговия натиск клубените могат да се разпаднат и външният вид на готовото ястие да се развали. За тези цели е по-добре да използвате обикновена клечка за зъби.

• Ако видите, че картофите са потъмнели при варенето, това означава, че са били стари. Въпреки това, не се разстройвайте, ситуацията може да се коригира - просто добавете малко лимонов сок към водата. И ако искате зеленчукът да побелее, използвайте „услугите“ на оцета - една чаена лъжичка ще бъде достатъчна. Между другото, оцетът също ще предотврати кипенето на продукта и ще запази кората непокътната, ако приготвяте небелени картофи.

• Подправките и билките ще ви помогнат да направите картофите ароматни и апетитни. По време на готвене добавете копър, магданоз, дафинов лист или няколко зърна черен пипер във водата - вареният зеленчук ще се възползва само от „съседството“ си с тези продукти.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес