Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10-те най-полезни ядки и семена за всеки ден

30 март 2022, 14:35 часа

Ядките и семената винаги са били популярни в различните култури. Различните специалисти ги препоръчват за воденето на здравословен начин на живот. Те имат редица ползи за здравето и в следващите редове ще изброим семената и ядките, които са полезни за консумация всеки ден.

Ленено семе

Според лекарите лененото семе е чудесно за здравето, тъй като работи едновременно в няколко посоки. Химикалите в него са естествени химикали, които се наричат фитоестрогени. Те са ефективни срещу раковите образования, особено рак на гърдата и простата. Влакната в лененото семе пък предотвратяват стомашни проблеми. Една супена лъжица то семето съдържа почти 2 грама Омега-3 мастни киселини, които пък подпомагат сърдечно-съдовата система.

Сусам

Съставът на тези семена понижава кръвното налягане, което предотвратява от инсулти, инфаркти и бъбречна недостатъчност.

Антиоксидантите, които се съдържат в сусама са възможно най-много и не можете да ги срещнете в същото количество в никое друго семе. Тези вещества понижават нивата на свободните радикали, а пък маслата в сусама ще поддържат кожата, косата и ноктите ще бъдат в безупречно състояние.

Тиквени семки

Те съдържат огромно количество от аргинина. Помагат за разширяването на кръвоносните съдове, както и подобрява кръвообращението. Това от своя страна намалява риска от хипертония.

Тиквените семки са доста калорични, но те съдържат и огромно количество протеини, които лесно се абсорбират от организма и понижават нивата на кръвната захар. Богати са витамини А и Е, които отговарят за еластичността на кожата. Те се използват широко и в козметичната индустрия.

Бадеми

Тези ядки намаляват липидното ниво в кръвта и намаляват риска от развитието на сърдечно-съдово ниво и диабет. Бадемите се използват и като лека закуска, която намалява мазнините. Също така, дават усещане за ситост и по този начин се намалява желанието за преяждане.

Орехи

Орехът е популярен навсякъде по света и има дълъг списък с полезни свойства, заради които си струва да ги включен в менюто си. Орехът е ефективен и за минимизиране на симптомите, които се появяват с възрастта. Токоферолът, който се съдържа в орехите, предпазва мъжете от рак на простата.

Слънчогледови семки

Те съдържат богати на сяра протеини, които са полезни мускулната и костната тъкан. Добре дошли са в хранителния режим, заради антиоксидантите, антимикробни и антибактериални и противовъзпалителни ефекти. Използват се успешно за лечение на бронхиални и белодробни инфекции.

Шамфъстък

Съдържа много по-малко мазнини в сравнение с останалите ядки. За сметка на това има най-голямо съдържание на киселини, калии и каротеноиди – химикалите, които имат антиоксиданти и противовъзпалителни действия. Можете с него да контролирате теглото си, защото само 30 грама от него ще ви заситят и забравите за глада.

Кашу

То съдържа много желязо и може да помогне на хората, които страдат от анемия. Също така, нормализира нивата на кръвната захар и ще бъде от полза за страдащите от диабет.

Хората, които работят интелектуален труд, се нуждаят от него. Той предотвратява бързата умора. Противовъзпалителният ефект пък помага на тялото да подобри своите защитни функции и да не се разболява.

Лешници

Тези ядки съдържат витамин В, който участва в състава на костите и мускулите и подобрява работата на имунната защита.

Органичните киселини в тях блокират повишаването на холестерола в кръвта, като предотвратяват развитието на сърдечно съдови заболявания.

Фъстъци

Това са едни от най-популярните ядки, които съдържат полифенол. Той помага на клетките да се справят със свободните радикали. Ако ядем фъстъци, ще бъдем и по-млади. Линоловата киселина понижава нивата на лошия холестерол.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес