Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

26 април 2024, 20:14 часа

Топлите семейни отношения са много важни, но автономността и самоопределението са необходими и значими както за родителите, така и за децата. Хиперродителството може да формира различни видове проблемни отношения, например когато дъщерята стане зависима от майка си. Такива отношения ще се отразят и на връзката на момичето с партньора, защото контактите с мъжете може да не се получат.

Любовта, нуждата от уважение и разбиране, разбира се, са естествени, но изискването за разбиране, зависимостта от връзката на партньорката с мъжа може да създаде емоционална зависимост и да доведе до психологически проблеми. Ако в зряла възраст момичето не е развило връзка с майка си, процесът на формиране на личността е бил нарушен, това ще бъде проследено в по-късен етап от живота.

Предаването на гени между деца и родители - кои се предават и кои не?

За какви признаци трябва да бъдете нащрек?

- Прекалена податливост. Момичето се отказва от собствените си желания, заменяйки ги с потребността на майката, нейното виждане и възприемане на настоящето и бъдещето на дъщерята.

- Постоянен контрол. Това е противоположната крайност, когато човек не може да даде на другия свобода, право на свое мнение и други потребности.

- Нуждата от постоянно одобрение. Само по този начин дъщерята се чувства уверена и пълноценна.

- Несигурност. Това качество е тясно свързано с предходното. Момичето не се чувства достатъчно способно. Това често се дължи на факта, че майка ѝ често я упреква или контролира всичките ѝ действия.

- Ненадеждност. За дъщерята е трудно да се довери на когото и да било, което води до тревожност, емоционална нестабилност, постоянен дискомфорт.

- Липса на независимост. Трудностите при вземането на самостоятелни решения са сигнал за тревога. Дъщерята може да изпитва затруднения при изпълнението на основни задачи или да избягва да поема отговорност, разчитайки, че майка ѝ ще се намеси.

От кой родител детето наследява структурата си, цвета на очите, зъбите

- Емоционална зависимост. Зависимите дъщери могат да се обръщат към майка си като към основна емоционална подкрепа, неспособни да се справят с предизвикателства или неуспехи без нейните напътствия и увереност.

- Страх от неодобрение. Зависимите дъщери често се страхуват да не разочароват или разгневят майка си, което води до безпокойство и стрес в отношенията им.

- Ограничена самоидентификация. Тези дъщери може да се борят да развият силно самочувствие извън влиянието на майка си, като често отразяват нейните мнения, убеждения и поведение без въпроси.

Ако се чувствате емоционално зависима, трябва да се оправите сама. За да направите това, е по-добре да се консултирате с психолог или психотерапевт, хармоничните отношения в семейството ще ви позволят в бъдеще да създадете свое собствено семейство по удобен начин.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес