Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 неща, за които дори не подозирате, че имат срок на годност

04 февруари 2022, 08:51 часа

Всеки от нас има такива неща, които се съхраняват у дома с десетилетия или години. Те изглежда сякаш са вечни, но повечето всъщност са ограничени в  срока си в който са годни, като след него тези артикули се превръщат в безполезни, а някои дори опасни. Знаете, че трябва да проверите срока на годност на млечните продукти, преди да ги закупите и да го изхвърлите, когато хлябът мухляса. Ето защо датите на изтичане на етикета са толкова полезни.

 Също така знаете кога е време да смените части в пералната си машина, защото винаги има бипкащ звук, когато работата на машината не е правилна. Въпреки този факт, много неща и предмети в дома ни, които смятаме за вечни, но реално всяко от тях има срока си на годност. Ето за какви неща е редно  да бъдете внимателни, за да не навредите на вашето здраве.

Дървените прибори за разбъркване

С течение на времето могат да се образуват пукнатини в дървените лъжици и там могат да развият бактерии, които да са много вредни за здравето ви. Затова дървените прибори трябва да се сменят с всяка следваща година.

Подправките

Всеки има подправки в кухнята си и дори не може да си спомни кога ги е купил. За щастие те не се развалят, но губят вкуса и характера си. Изсушените подправки са с издръжливост до три години, а смлените до четири.

Разклонителите

Разклонителите и удължителите не е известно да имат срок на годност, но с напредване на времето, ефективността им намалява и могат да причинят късо съединение или пожар. Добре е на всеки две-три години да се заменят с нови.

Солта

Заради различните прибавки към солта е хубаво да я сменяте на всеки три до пет години.

Кърпите за триене

Дори ако перете редовно кърпите за триене е редно да се сменят на всеки три години, защото с тях бършем не само своето тяло но и могат да бъдат лесно захабени, което от своя страна няма да е хигиенично.

Възглавниците

Възглавниците често могат да станат убежище  на развитието на различни бактерии и алергени, опасни за нашето здраве. Хубаво е да се сменят на всеки две години.

Гъбите за къпане

Влажната среда на гъбите за къпане може също да предизвика развитие на различни бактерии. Затова е добре да се сменя на всеки два месеца.

Парфюмите

По-голяма част от парфюмите  са със срок на годност от три години. След това може да се забележат промени в техния аромат и кисели нотки, които едва ли ще ви допаднат.

Четките за разресване коса

За поддържането на косата и скалпа  в най-добро състояние е редно да се сменят четките за разресване поне на шест месеца.

Пантофите

Дори да ги изпираме редовно, домашните пантофи бързо могат да се превърнат в нехигиенични. Поради тази причина е добре да се сменят на всеки шест месеца.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес