Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 мита за бременността, които трябва да забравите веднага

09 ноември 2021, 14:25 часа

Бременността може да бъде едно от най-хубавите периоди от живота на една жена. Съществуват обаче и митове, които могат просто да ви побъркат. В следващите редове ще ги споделим, така че да не им се поддавате.

Трябва да ям като за двама

Нуждаете се от около 300 калории допълнително. Реално погледнато шоколад, парче торта или пък пълнозърнест хляб в диетата ви са напълно достатъчни, за да си ги набавите. 

Нормално е да се качат килограми

Да това е така, но може да се предвиди. Ако имате нормално тегло, то допустимо е да качите между 10 и 13 кг. При наднормено тегло не трябва да минавате границата от 6 до 9 кг. Ако пък сте много над нормата, то не трябва да качвате повече от 6 кг.

Допълнителното тегло е добре дошло за бебето

В зависимост от вашите хранителни запаси, то и бебето ще се развива нормално. Добре е да ходите редовно на прегледи и да обсъждате всичко с лекаря си. Ако имате съмнение, че нещо не е наред, то се консултирайте с него. Лекарят дори може да ви изготви предварителен диетичен план.

Отслабването може да навреди

Ако имате излишни килограми и успеете да ги свалите по време на бременността, това може да се счита само за плюс. Така ще намалите риска то гестационен диабет или преждевременно раждане. Ако в края на бременността сте слаба, то може гинекологът ви да назначи терапия. 

Може да се храните с всичко, което искате

Това не е особено добра идея, особено за пикантните храни. Те могат да причинят раздразнение или газове. Същото се отнася и за прекалено многото подправки. 

Възможно е да забременеете по време на цикъл

Това е почти невъзможно. Най-добрата възможност за забременяване е два-три преди овулация и един ден след това. Разбира се, има и изключения, така можете да забременеете и в първите дни на цикъла си. 

Не съм използвала метод на контрацепция и лесно ще забременея

Само защото не сте го правили, не значи, че това е така. Тялото ви регулира добре хормоните, но те са само част от дългия път на забременяването. 

С първото лесно забременях и с второто ще е така

Няма основателни доказателства за това. Ще сте по-възрастна, по-малко е вероятността за спонтанен полов акт и също така може да бъдете с друг партньор. Ако сте под 35 години и се опитвате да забременеете повече от 1 година, то направете консултация с лекар. 

Бременността трае точно 9 месеца

И може да бъде увеличена с до 5 седмици. Кога ще родите зависи от вашите килограми, години и разположение на детето. Не се учудвайте, ако родите малко по-късно.

Сексът може да нарани бебето 

Това не е така. Сексът може само да ви носи удоволствие и да ми помогне да се справите с хормоните. Ако бременността е рискова, то можете да се консултирате с лекаря си, преди да имате полов контакт.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес