Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 грешки, които да избягвате, когато си купувате зимни обувки

04 ноември 2023, 21:11 часа

С настъпването на зимата трябва да помислите за избора на топли и удобни обувки. Как да се уверите, че избраният вариант е топъл, красив, стилен и подходящ за сезона?

За да носите обувки с удоволствие, да създадете красив образ с тях и в същото време да изпитвате комфорт и уют, трябва да избягвате грешките при избора им.

Най-важните грешки, които жените допускат при избора на зимни обувки

1. Меренето на обувката 

Когато избирате зимни обувки, трябва внимателно да ги разгледате, за да се убедите, че са с най-добро качество. Не забравяйте да пробвате обувките, преди да ги купите, и да се разходите в тях из магазина. Това е единственият начин да изберете перфектните обувки, без да плащате излишни пари, и да се предпазите от настинки.

Една от най-често срещаните грешки е пробването и купуването на обувки сутринта. След нощна почивка краката са по-малки, а вечер, от умора, ходене или седене, краката леко се подуват. Обувките, които са удобни през първата половина на деня, могат да причинят не само дискомфорт вечерта, но и да се превърнат в истински инструмент за мъчение.

Как да си изберете удобни обувки, които ще паснат на краката ви?

2. Прилепнали обувки

Купуването на зимни ботуши и боти е друга доста често срещана грешка. Момичетата си мислят, че с течение на времето обувките ще се износят отвътре и ще станат по-свободни. Но ако това се случи, то няма да стане бързо и ще се чувствате неудобно и студено. Правилното нещо е да изберете модел с един размер по-голям, така че вътре да има слой въздух. Тогава ще е много по-топло и ще можете да носите топъл чорап, ако е необходимо.  

3. Подметката

Когато избираме обувки, първо гледаме външния им вид и едва след това обръщаме внимание на подметката. Зимните обувки не трябва да имат хлъзгави кожени подметки, тъй като това може да доведе до наранявания на заледения тротоар. Идеалната зимна обувка е тази, чиято подметка е с дълбок грайфер. С нея няма да се подхлъзнете дори на лед.

4. Токчето

Високите токчета, разбира се, придават женственост и елегантност на образа; отвън изглеждат красиво, но в реалния живот твърде високото тънко токче през зимата се оказва нестабилно и води до злополучни падания и дори наранявания. Отдайте предпочитание на ботушите и ботите с дебел ток. А ако не искате да минете без токчета, изберете средно дебел, стабилен ток с дълбок грайфер.

5. Защита от влага

Неправилно е да се смята, че всички зимни обувки по дефиниция се считат за водоустойчиви, това не е вярно. За съжаление не всички производители на зимни обувки се грижат за това колко водоустойчиви са техните продукти. В резултат на това се стига до измръзване на краката, настинки и възможни усложнения. Ето защо, когато купувате зимни обувки, се съсредоточете върху естествените материали и висококачествената изработка.

6. Материал

Дебелината на материала е от голямо значение за зимните обувки. Естествената кожа за обувки се обработва по различен начин, затова избирайте ботуши или боти, изработени от груба кожа, която е много по-дебела и следователно по-топла от деликатно изработените образци. Изкуствените аналози на естествената кожа осигуряват по-добра топлоизолация и въздухообмен в обувките. Следователно краката ви няма да се потят в нея и в резултат на това да замръзнат. Така че не бива да пренебрегвате обувките от изкуствена кожа и през зимата.

7. Изолация

Зимните обувки трябва, на първо място, да ни предпазват от студа. Най-добрата изолация е естествената кожа, особено овчата, тъй като въздушният слой между влакната на козината идеално задържа топлината и предпазва краката от намокряне и измръзване, тя е доста устойчива на износване и ще издържи дълго време.

Стелките на обувките трябва да са дебели, за да предпазват краката ви от студа. По-удобно е, ако стелките са сваляеми - така можете да ги извадите и изсушите по всяко време. 

След като сте взели решение за качеството и удобството на зимните обувки, трябва да помислите за това как те съответстват на вашия стил, имидж, както и за правилното им и подходящо съчетаване с дрехите. Когато избирате модели, обърнете внимание на цвета и стила.

Най-добрите модели обувки, които ще направят краката ви по-стройни

8. Обувки в светли цветове

Светлите обувки, които леко покриват глезенната кост, не подхождат на много хора. А още повече за дамите с изваяни фигури. Тази височина на обувките прави краката ви визуално по-пълни и по-къси. Трябва да бъдете внимателни, когато носите много светли и бели обувки на висок ток. Рискувате да изглеждате като Снежанка на детско парти.

9. Грешка при комбинирането

Грубите ботуши и ботите с дантела изглеждат много стилно. Но в същото време те са твърде брутални, за да се носят с деликатни рокли. Зимата е Нова година, което означава време на празници и срещи. Често момичетата носят леки тоалети и рокли с тънки презрамки или дори с голи рамене. Топлите ботуши са абсолютно неподходящи: Зимните обувки, колкото и да са красиви, са уличен, а не празничен вариант.

10. Декор

Обърнете внимание и на декорациите върху обувките. Те изглеждат красиви само през първите няколко дни. Всички декоративни детайли бързо губят вида си, а обувките изглеждат небрежно и могат да развалят и най-обмисления външен вид. Затова е по-добре да се откажете от катарами, закопчалки и особено от кристали; това отдавна не е модерно.

Зимните обувки трябва да предпазват краката от студ, да издържат на ниски температури и контакт с химикали, подметката не трябва да се плъзга по лед и сняг и да пропуска влага. За да могат зимните обувки да издържат повече от един сезон, трябва да се вземат предвид съставът на материалите, стилът и изработката.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес